Sanja Sarnavka: Tužba protiv Veljače nepotrebna, izjava ravnatelja katastrofalna

Vijesti 14. tra 202109:05 > 10:23 1 komentar
Sanja Sarnavka
N1

Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava gostovala je u Novom danu gdje je govorila o tragičnoj smrti djevojčice u Novoj Gradišci, stanju u sustavu socijalne skrbi, a osvrnula se i na kaznenu prijavu koja je podnesena protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić.

“Ova tužba mi se čini kao još jedan kamenčić u tužnom mozaiku socijalne zaštite i cijelog tog sustava, kao potpuno nepotrebna i sasvim loša poruka jer je i u našoj javnosti bilo toliko negativnih reakcija na voditeljicu inicijative i toliko govora mržnje koji je meni apsolutno neshvatljiv. Jelena Veljača se prvi dan ispričala. Ljudi su bili u šoku i na koga će prvo nasrnuti nego na one za koje misle da su dogovorni”, kazala je Sarnavka.

VEZANE VIJESTI

Sarnavka smatra da su upravo izjave ravnatelja Centra za socijalnu skrb izazvale nekontrolirane reakcije.

“Nevjerojatno mi je da Komora niti jednom riječju se ne osvrće na izjavu smijenjenog ravnatelja koja je zbilja bila katastrofalna za zdrav razum i nitko je ne može opravdati. Kada netko tko je prvi u tom sustavu izjavi da se dijete dvije i pol godine možda samo ozlijedilo i imalo fatalne posljedice i ona izjava u kojoj je rekao da su se oni vjenčali pa je bio pravi trenutak da im se dodijeli dijete”, istaknula je.

“Malo suradnje postoji u javnosti”

Sarnavka smatra da se o problemima u sustavu socijalne skrbi ne raspravlja osim u slučaju kad dođe do tragedije.

“Najveći je problem što se o takvim stvarima kao što je rad centara i ovakvim situacijama ne razgovara osim u situacijama kad se dogodi neka strašna tragedija i kada su povišene emocije i kad se neki osjećaju ugroženima. Ne priča se u vrijeme mira kada bi trebalo vidjeti što se i na koji način se u kojoj situaciji treba postupati. Jako malo suradnje postoji u javnosti. Ne sjećam se da je Komora ili bilo tko iz sustava socijalne zaštite postavljao pitanja javnosti, institucijama i ministarstvu”, rekla je Sarnavka.

Istaknula je da procjena o obitelji nije bila dobra.

VEZANE VIJESTI

“Nešto ne štima. Kako je jedan osuđeni nasilnik mogao dobiti dijete samo zato što se vjenčao? Očito da procjena nije napravljena kako valja i mogu dati stručno mišljenje da nije bilo propusta, ali mislim da zdrav razum govori da je bilo problema.”

“Sustav ima problema”

“Nemoguće da strukovne udruge u ovom slučaju ne mogu utvrditi nikakvu odgovornost. Mogu me proglasiti nestručnom i zlonamjernom, ali radila sam 20 godina na problematici nasilja u obitelji i vidjela sam svašta. Sustav ima problema i o tome sada trebamo smireno razgovarati i vidjeti kako se to može riješiti”, dodala je.

Smatra da je inicijativa “Spasi me” spontano reagirala, a da ih Komora nije htjela uključiti u cijelu priču i pomoći im da bolje razumiju problematiku.

“U normalnom svijetu činilo bi mi se da je prekrasno da se jedna poznata javna osoba osjetila pogođenom jer je i sama majka i htjela je nešto učiniti da se situacija promijeni i onda je pola javnosti osuđuje i idu laži da su osnovale udrugu i dobivaju novac”, kazala je Sarnavka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare