Savez antifašista: Grlić Radman pokušava na mala vrata uvesti ustašku ostavštinu

Vijesti 28. srp 202213:00 > 13:59 1 komentar
Ilustracija: GERT EGGENBERGER / APA / AFP

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske reagirao je na vijest da je Hrvatska, točnije ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman tijekom radnog posjeta Beču apelirao na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje hrvatskog grba s početnim bijelim poljem na spomen-kamen Počasnog bleiburškog voda na Bleiburgu.

Ministar se sastao sa svojim austrijskim kolegom po dužnosti Alexanderom Schallenbergom s kojim je, među ostalim, razgovarao o uklanjanju grba s prvim bijelim poljem na Bleiburgu. Radman je ustvrdio da se radi o povijesnom grbu koji ne treba dovoditi u vezu s režimom u Drugom svjetskom ratu, ali i da je proglašenje hrvatskog grba fašističkim simbolom naštetilo ugledu Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

O tome se sad oglasio Savez antifašističkih boraca i antifašista, a izjavu koju potpisuje predsjednik Saveza Franjo Habulin prenosimo u cijelosti.

“Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske neugodno je iznenađen pokušajem ministra vanjskih i evropskih poslova, g. Gorana Grlića Radmana da za vrijeme službenog boravka u Austriji, u ime Republike Hrvatske, traži da se na ionako kontroverzni spomenik na Bleiburškom polju vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Austrijske su vlasti uklonile grb, poznat u toj varijanti (i) iz vremena ustaške strahovlade, zajedno sa sramotnim natpisom koji je komemorirao “hrvatsku vojsku”.

Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi, u čije ime on nastupa, moralo bi biti dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva “hrvatska vojska”, nego oružana sila kvislinške paradržavne tvorevine što je na području dijela Hrvatske i u BiH stvorena ne da bi se time zadovoljile vjekovne težnje hrvatskoga naroda, nego da bi se osigurali strateški interesi sila Osovine, odnosno naci-fašizma.

U Drugom svjetskom ratu hrvatska vojska bili su samo i jedino borci Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita.

Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog carstva ili na krov crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. I kukasti križ (svastika) može se naći na prastarim hramovima i spomenicima u Aziji, no taj je znak (baš kao i hrvatski grb s prvim bijelim poljem) definitivno kompromitiran u vrijeme naci-fašizma i nikome na pamet ne pada da ga danas rehabilitira.

Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo izjave ministra Grlića Radmana koje idu u smjeru etabliranja “ustaške verzije” hrvatskog povijesnog grba u život suvremene Hrvatske.

Teško je to ne doživjeti drugačije nego kao nastavak sustavne politike uvođenja “na mala vrata” ostavštine najmračnijeg poglavlja u hrvatskoj povijesti u život demokratske i europske Hrvatske.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare