Limitiranje cijena: Trgovački lanci su kolegijalno ponudili što oni mogu dati

Vijesti 09. ruj 202214:03 1 komentar

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao paket Vladinih mjera uštede.

Neke su odluke već stupile na snagu, rekao je Savić, dodavši da je ograničenje cijene plina na snagu stupilo u travnju ove godine te da je Hrvatska među državama Europske unije s najnižim cijenama plina.

“Od svih zemalja Europske unije, od sredine prošle godine do danas u preko pola država EU-a, njih 14, cijena plina za kućanstva porasla je za preko 100 posto, u nekima čak i 200 posto”, rekao je Savić, podsjetivši da su neko vrijeme na snazi i mjere vezane uz ograničavanje cijena naftnih derivata.

VEZANE VIJESTI

“Većina mjera vrijedi neko vrijeme, ali ovo možemo nazvati sveobuhvatnim paketom mjera koji će doprinijeti ublažavanju posljedica rasta cijena energenata. Prosječan pad cijena u odnosu na sadašnju je otprilike 30 posto i na taj način se pokušava ublažiti rast cijena. Propisane su i marže koje trgovci mogu imati, primjerice, na šećer je 1 posto”, rekao je Savić.

Istaknuo je da se očekuje solidarnost svih sudionika u lancu. “Ovo je situacija gdje se i malo širi krug dionika mora odreći nečega da bi svima skupa bilo bolje. Ne može Vlada sama napraviti mjere, a da neki dionici ne budu ti koji će dati svoj doprinos”, rekao je Savić.

Komentirajući cijenu struje, posebni savjetnik premijera Plenkovića rekao je da je tržišna cijena električne energije deset puta veća od one koju plaćaju kućanstva u Hrvatskoj.

Što se tiče ograničenja cijena za devet prehrambenih artikala, Savić je rekao da se radi o nekoliko artikala koji se najčešće prodaju i koji ugrožene skupine najčešće konzumiraju.

“Mi ne govorimo o nečemu što može izazvati veliki udar. Na sastanku s trgovačkim lancima, oni su kolegijalno ponudili jedan dio koji oni mogu od sebe dati. Cilj je da konačna cijena bude tolika. Cilj je da svatko u lancu da svoj obol krizi. Ako netko i trpi u tom lancu, postoje druge mjere koje ublažavaju rast cijena”, rekao je Savić, dodavši da i proizvođači troše struju koju će sada plaćati prema Vladinu paketu mjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare