SDP traži odgovornost zbog neprofesionalnog postupanja u istrazi nedavnog ubojstva u Osijeku

Vijesti 25. ruj 202314:22 0 komentara
N1

Osječko-baranjska organizacija SDP-a u ponedjeljak je, reagirajući na nedavno ubojstvo osječke studentice koju je usmrtio policijski službenik, zatražila odgovornost svih koji su dopustili neprofesionalno postupanje u istrazi tog slučaja.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 27-godišnjeg policajca, kojeg se tereti da je 20. rujna, ispaljivanjem metka iz službenog pištolja u Osijeku usmrtio 21-godišnjakinju.

Iako je policija svog službenika prvo teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, osječko županijsko tužiteljstvo je u petak, nakon ispitivanja osumnjičenika to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva, te predložilo određivanje istražnog zatvora, kojeg mu je odredio sudac istrage osječkog Županijskog suda.

U priopćenju za javnost SDP navodi kako je ovaj slučaj “na površinu iznio niz problema, koji svoje ishodište imaju u očitom nefunkcioniranju sustava koji bi trebao štititi građane ove zemlje”.

Ističu da je “slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja apsolutno neprihvatljiva”.

Smatraju kako je “potpuno jasno da se radi o neprofesionalnom postupanju” te da je minimalno, što su “nakon te sramotne farse u Osijeku očekivali bila reakcija nadležnog ravnatelja i ministra, ali one su na žalost izostale”.

U županijskom SDP-u očekuju “nedvosmisleno i nepristrano postupanje po svakom obliku nasilja i nedvosmislenu i nepristranu istragu ovog slučaja u Osijeku koji nesumnjivo narušava integritet policije”.

Očekujemo odgovornost svih u lancu koji su ovakvo postupanje dopustili te reviziju sustava koji je zaboravio na svoj osnovnu svrhu – zaštitu života, sprječavanje i suzbijanje kažnjivog ponašanja i održavanja povoljnog stanja sigurnosti, poručili su iz osječko-baranjskog SDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!