Šef Hrvatskog novinarskog društva upozorava na novu aferu, ali i aferu “Mreža”: “Plenković je vrh piramide”

Vijesti 16. pro 202310:17 3 komentara

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), Hrvoje Zovko, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirao najnoviju "aferu Mreža".

Zovko smatra kako država po pitanju financiranja medija iz javnih sredstava nije napravila ništa. “Nama sve nedostaje, nama nedostaje sustav, nama nedostaje zaštitni mehanizam. Mi se 10 godina bavimo pitanjem financiranja lokalnih medija, nudimo jedan fer i transparentan način modela financiranja i svu stručnu pomoć. To znači jasni kriteriji, programi, i da medij koji je aplicira za javna sredstva ne krši načela struke, nema opomena zbog širenja mržnje, nije dužan državi i slično”, rekao je.

“Ti se novci moraju pravdati na kraju. Svjesni da postoje mediji koji se tome protive, točnije njihovi vlasnici koji  tretiraju te medije kao oglasnu ploču. Činjenica je da su lokalni mediji zarobljeni i da služe kao oglasna ploča lokalnih šerifa. To nema nikakve veze s novinarstvom, taj uslužni odnos je opasan i ova afera je samo kap u moru svega što se događa”, dodao je.

Napominje kako nije sporno da država financira medije. “Mi predlažemo javni fond za medije jer mediji kao takvi ne mogu opstati, pogotovo lokalni mediji. Zakon propisuje da sva tijela jave vlasti i države firme 15 posto svoga budžeta za marketing daju za lokalne medije, no na kraju godine oni bi trebali pravdati i reći kome su dali i koliko, ali to nitko ne radi”, naveo je Zovko.

Napomenuo je slučaj s Glasom Istre kojeg želi kupiti tvrtka u blokadi koja je financirala kampanju Damira Habijana, a vlasnici su povezani s Vladimirom Šeksom.

Plenković se ne može amnestirati iz afere “Mreža”, ovo nije afera jednog pojedinca i nije izolirani slučaj, on je sve te ljude odabrao, on je vrh piramide”, rekao je.

“Stvar je vrlo jednostavna, mediji se kupuju da bi bili promotori i oglasne ploče vlasti. Ne želimo prihvatiti naslovnice koje su govorili – ovdje opozicija ruši vlast. Ovdje je riječ o prvorazrednom skandalu koji itekako ima veze s aktualnom vladom. I to traje puno duže. Za nas čovjek koji se spominje tu kao akter te priče nije novinar, to nema veze s novinarstvom”, dodao je.

Navodi kako premijer želi biti glavni urednik svih medija. “On docira, tumači, optužuje kolege i kolegice da vode hibridne ratove i bira što je tema, a što ne-tema. Pogledajte zašto su svi ministri otišli, pa zbog pritiska javnosti. Mediji, bez obzira na sve svoje slabosti i ružne stvari, su ipak ti koji su razotkrili mnoge stvari i javnosti predočili situaciju u kakvoj državi živimo”, ustvrdio je Zovko.

O najavljenom novom kaznenom zakonu kojim bi se kažnjavalo curenje informacija, kaže: “Bjelorusijo dobar dan. Otići ćemo u totalni mrak, to će imati katastrofalne posljedice za sve građane. To je zaštita vladajući da javnost ne sazna što oni rade. Time može biti sretan DORH koji po tom zakonu može raditi što hoće. Ta priča da je tako u drugim europskim zemljama su priče za malu djecu. Imate presudu Europskog suda gdje je gospođa iz Hrvatske pobijedila jer je interes javnosti jači od te navodne zaštite privatnosti”, naveo je i pozvao građane da potpišu peticiju HND-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare