Šef HUP-a o Vladinim mjerama: Ovo je neka vrsta ucjenjivanja i nije fer

Vijesti 09. srp 202118:51 > 19:38
Izvor: N1

Glavni direktor HUP-a, Damir Zorić gostovao je u Newsroomu te je govorio o potporama poduzetnicima, za koje se najavljuje da bi mogle biti uvjetovane cijepljenjem.

“Uvjeti pod kojima će se potpore dobivati ili priča o uvjetima potpuno je zasjenila same potpore, a one su u ovom trenutku još nužne da se dogovore i za srpnanj jer postoje tvrtke koje ne mogu sustići po prihodima onu razinu da bi normalno poslovale i dobra je odluka da se s mjerama nastavi i u kolovozu će se isplaćivati potpore za srpanj.

Rečeno je da će se one uvjetovati cijepljenjem. Na sastanku smo dosta dugo raspravljali o svim implikacijama toga i između ostalog kada je predočen cilj koji mi podržavamo, da u Hrvatskoj bude 70% cijepljenih, koji je odličan i koji je jedino jamstvo da ćemo imati koliko toliko sigurnu jesen, bolje nego druga jamstva, onda smo naprosto računali možemo li mi iz kontingenta onih radnika koji bi se trebali cijepiti, da bi dobili potpore, dobiti onaj broj da sa sadašnjih 40% skočimo na 70%. Elementarna matematika pokazuje da ne možemo”, objasnio je.

VEZANE VIJESTI

“Što je s državnim službenicima?”

Rekao je kako je u najgorim vremenima pandemije potpore dobivalo oko 110.000 ljudi, dok je taj broj sada manji, a i polovica od toga je već cijepljena.

“U nekim sektorima poput turizma još više jer su vrlo savjesno pristupili tome. Ostaje nam 50.000, recimo da ih ovako nagovorimo da se cijepe, hoćemo li doći do 70%? Nećemo, nama treba pola milijuna cijepljenih. Prema tome, ono na što mi ukazujemo, pozdravljajući sve te mjere i potpore i napore da se senzibilizira javnost da se cijepe, je da treba proširiti obuhvat onih na koje se mjere odnose. Što je s državnim službenicima? Ok, oni ne primaju potopre, ali su plaćeni od istih tih radnika”.

Istaknuo je i kako on nije pobornik nikakvih ucjena.

“Poslodvac, a Vlada je najveći u državi, nema ovog časa zakonskih instrumenata koji bi nam dopustio da bilo koga ucjenjujemo, to nije zakonsko sredstvo. Mi ne smijemo zakon uzimati u svoje ruke, moramo ga provoditi, a zakon mora donijeti zakonodavac.

Ovo je neka vrsta ucjenjivanja i nije fer. Nije sreća za nikoga tko je poslodavac da prima potporu za svoj rad. Poslodavac je dinamična osoba koja na temelju svog rada preuzima rizik. Bolje ih je zadržati u radnom procesu, ti ljudi nisu prekinuli rad jer su to htjeli, to nije akt milosti, to je kompenzacija jer je tim tvrtkama, mahom malim i srednjim, onemogućen rad odlukom Stožera”, kaže.

“Nema javnih okupljanja ako nemate potvrdu da ste čisti”

Dodao je i kako su oni na sastanak stigli s prijedlogom da se širi obuhvat mjera na ukupno građanstvo te da od prvog dana govore da se nikoga ne smije prisiljavati da radi nešto protuzakonito.

Ne pitanje je li za uvođenje obaveznog cijepljenja, kaže:

“Vjeće Europe ni europska tijela nisu sklona tome da se nešto propisuje kao obveza. Ali skoni su propisima, ako se netko ne želi cijepiti možda može ostati u samoizolaciji doma. Tako nam je rečeno da moramo nositi maske, zatim je rečeno da se ne može raditi zbog epidemiolških razloga. Zbog epidemioloških razloga se može reći i da se ne može dolaziti na javna okupljanja ako nemate potvrdu da ste čisti.

Imate koliko veleposlanstava, oni stalno imaju pozive i prijeme, lijepo vas gospodin i gospođa ekselencija zovu da proslavimo to i to, ali dolje je zvjezdica da je ulazak moguć samo uz covid potvrdu. Tko želi otići na finale u nedjelju u Lonodu, da igra Hrvatska letjelo bi 30.000 ljudi, lijepo piše da je potrebna potvrda”, veli.

Na kraju ističe i kako je vrlo jasna računica da ćemo najesen ponovno imati probleme ako se ne cijepimo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar