Šef sindikata Preporod: Da se do školskih sindikata drži više, onda mi sigurno ne bismo imali ovakav koeficijent

Vijesti 24. sij 202413:37 0 komentara

Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, gostovao je u N1 Studiju uživo kod Nine Kljenak gdje je komentirao koeficijente za nastavnike i učitelje.

“Naš premijer je jučer rekao da su obrazovni i zdravstveni sindikati zadovoljni. Kako on to zna prije nego što smo mi službeno dobili prijedlog koeficijenata? Očito uz ovu vidljivu komunikaciju postoji i neka manje vidljiva komunikacija”, komentira Stipić.

Stipić kaže kako su neke skupine radnika u obrazovanju prošle bolje.

“Ako gledamo vertikalno, mi u osnovnim i srednjim školama možemo reći da su pojedine skupine radnika prošle bolje nego što su prolazile do sada. Neke nepravde su ispravljene, koje su do sada postojale. Ako gledamo nositelje, učitelji i nastavnici, koji predstavljaju 80 posto svih tih radnika, oni su na razini oko 130 eura u plusu.”

Osim samih iznosa plaća, problem su i odnosi prema radnicima u obrazovanju, ističe Stipić.

“Te koeficijente smo očekivali kao rješenje koje će riješiti odnose, a ti odnosi su bili nepravedni. Obrazovanje se ne tretira onako kako bi trebalo u jednoj prosperitetnoj državi. Zaposleni u školama ne mogu biti najniže plaćeni u odnosu na sve ostale javne službe s obzirom na posao koji radimo, s obzirom na stručnu spremu i uvjete u kojima radimo. ”

Stipić kritizra što obrazovanje nikako da postane prioritet u Hrvatskoj.

“I dalje smo zadnja rupa na svirali. Obrazovanje nikada nije bio prioritet i zato je Hrvatska zemlja koja stagnira, a ja bih želio živjeti u zemlji koja će nuditi perspektivu. A ovako, crno nam se piše.”

Da je Fuchs utjecajniji u Vladi, koeficijnet bi bio bolji

“Koeficijent se svodi na snagu sindikata i ministrov položaj u Vladi i na neki način koeficijent zrcali i jedno i drugo. Da se do školskih sindikata drži više, onda mi sigurno ne bismo imali ovakav koeficijent”, smatra Stipić.

“Da je naš ministar utjecajniji u Vladi, onda sigurno isto to se ne bi dogodilo. Ne želim reći da nije bilo napora i da se nije pokušavalao, ali nas se ocjenjuje prema rezultatu, a ne prema umjetničkom dojmu. A rezultat je takav da svi mi koji skrbimo o obrazovanju, svi smo mi pali na ispitu. To pokazuje ovaj prijedlog koeficijenata školstvu”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!