Šef sindikata reagirao na najave otkaza u Holdingu: Zgrožen sam

Vijesti 10. stu 202108:30 > 08:46
Izvor: N1, Ilustracija

U utorak je održan sastanak uprave Zagrebačkog holdinga sa predstavnicima Sindikata Zagrebačkog holdinga. Nakon njega predsjednik ovog sindikata Dražen Jović, objavio svoje viđenje sastanka.

Objavu je naslovio “Uprava Holdinga u epizodi ‘Kaj bi nam šteli dati'” i ukratko nije zadovoljan sastankom.

VEZANA VIJEST

Prenosimo objavu u cijelosti:

“Jučer je održan sastanak koji je predložila Uprava Holdinga između Pregovaračkih odbora poslodavca i sindikata sa predloženom temom sklapanja Dodatka II kolektivnog ugovora za radnike Zagrebačkog holdinga.

U samome organizacijskom dijelu sastanak je bio promašen, a nakon toga i najavljena tema, a kasnije i sami sastanak.

Na samome sastanku su nedostajala 2 člana Uprave, ali prvenstveno je nedostojao predsjednik Uprave g. Novaković, te je u startu sastanak bio osuđen na propast.

Nestvarno je da se saziva sastanak Pregovaračkih odbora bez da se poštuju osnove zakonskih odredbi, a to je da predstavnici sindikata ne znaju tko su članovi Pregovaračkog odbora poslodavca, jer nikada nam formalno-pravno nije dostavljen taj dokument, kao niti punomoći imenovanih pregovarača da oni doista imaju ovlasti otvoriti pregovore, pregovarati i možda u konačnici nešto potpisati. Kako bi fijasko bio potpun slijedom nesnalaženja nije se mogao dogovoriti niti Protokol o kolektivnim pregovorima, odnosno o onome o čemu se pregovara o čemu se također treba postići suglasje obje strane.

Čudno, doista čudni formalno pravni propusti od strane Uprave Holdinga i doista ne možemo ulaziti u razloge fijaska u samoj pripremi sastanka, a sastnaka je najavljen kao sastanak Pregovaračkih odbora.

Nakon toga sastanak je otišao opet u neku ‘čudnu dimenziju’ razgovora, koju doslovno možemo nazvati kao u naslovu: ‘Kaj bi nam šteli dati?’.

Opet smo onako paušalno, bez ikakve ozbiljne analize, bez ikakve platforme dobili pojašnjenje prethodnog pojašnjenja, ‘prezentacije koja je održana u četvrtak’ i podatke koji doslovno ne pokazuju ništa.


Podsjećamo što mi kao sindikat predlažemo i tražimo:

1) Završetak cjelokupne reorganizacije i sitematizacije u svim trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, koja jedina temeljem zakonskih odredbi, ali prvenstveno odredbi kolektivnih ugovora može pokazati da li ima i na kojim radnim mjestima manjka ili viška zaposlenih, te ispravak prakse rada “na istim poslovima, a različitim koeficijentima” ili “rad na poslovima na kojima nisu dodijeljeni ispravni ugovori o radu sukladno radnim mjestima na kojima radnici rade’

2) Tražimo da Uprave svih trgovačkih društava sa ‘potezom pera’ doslovno reducira sva radna mjesta ‘izvan grupa složenosti”, jer Uprave su i postavile pomoćnike, savjetnike, koordinatore, zamjenike, stručne suradnike, naravno poštujući sve zakonske odredbe. To je bilo koja Uprava mogla napraviti ‘jučer’ s nekoliko ‘poteza pera’

3) Tražimo da se konačno okonča izbor svih voditelja podružnica ili članova Uprave i direktora u trgovačkim društvima, da bi jednostavno dobili odgovorne osobe s kojima možemo krenuti u rješavanje otvorenih pitanja. Otvorena pitanje se ne mogu rješavati sa predstavnicima poslodavca koji su i doveli tvrtke u ovakvo stanje, oni trebaju otići i treba jednostavno postaviti nove ljude sukladno najavama Uprave Holdinga, gradske vlasti i prijedloga sindikata. Ostanak određenog dijela rukovodećeg kadra na funkcijama v.d. voditelja podružnica je loše, ali pravo je odgovornih, jer cijeli sustav stoji, urušava se i gubimo vrijeme svi skupa do novoga javnog natječaja

4) Nemamo odgovora koji je plan zapošljavanja operativnih radnika (nedostaju), prestanak zapošljavanja radnika preko agencija na poslove koji nisu povremeni ili privremeni i Grad Zagreb treba prestati zapošljavati na taj način

5) Što planira Uprava Holdinga sa revitalizacijom, stavljanjem u funkciju ili eventualnom prodajom vrijednog zemljišta i imovine s kojom raspolaže

6) Što se događa i da li se radi na reviziji svih ugovora sa vanjskim tvrtkama/kooperantima/suradnicima/odvjetničkim društvima, te što su pokazale revizije tih ugovora, te kada će se poslovi osigurati za gradska poduzeća naravno sukladno mogućnostima pojedinih gradskih poduzeća

Naravno na ova pitanja koja sam postavio gđa. Subašić Maras nisam dobio nikakav odgovor, koji se može protumačiti ‘planom, vizijom, idejom’, jer odgovora jednostavno nema.

Osobno sam zgrožen jednostavnošću najave kako je 750 radnika viška u Holdingu, jer govorimo o ljudima, djeci i obiteljima, a što je najvažnije ‘razbacujemo se brojkama’, jer taj broj se može utvrditi samo završetkom reorganizacije i sistematizacije radnih mjesta.

Paušalno iznositi brojke o broju viškova je potpuno promašeno i ima svrhu zastrašivanja radnika, jer tamo gdje Uprava može rezati ‘potezom pera’ na mjestima savjetnika, pomoćnika i sličnim radnim mjestima do voga trenutka nije došao niti jedan jedini prijedlog od strane Uprave da se racionalizira poslovanje ili da se ostvare uštede na takvim radnim mjestima.

Stoga molim i javnost i medije u svrhu zaštite radnika da se objektivno izvijesti javnost, jer na rukovodećim mjestima nema 750 radnika. Također sindikati traže da ‘sječa kadrova’ krene na rukovodećim mjestima, a ne na radničkim mjestima i naravno da će reprezentativni sindikati znati zaštiti svoje članove u svezi otkaza.

Nakon opetovanih ovlaš donijetih ‘projekcija projekcija’ o otkazu za cca 750 radnika, a bez odgovora na prethodno odgovorenih pitanja prezentacija je završila sa rokom da se sve može i treba završiti do 15.12. ove godine, što je moguće samo ako Uprava Holdinga krene u cijelu priču sa novim voditeljima podružnica, sa dobrom namjerom da se isprave nelogičnosti na radnim mjestima, da krene sa smanjivanjem kadrova na rukovodećim mjestima i da prestane sa ‘skrivenim pokušajima’ umanjivanja radničkih prava, ali naravno i da ne bude po onoj “što se babi htilo, to se babi snilo”.

Kada pomislite da ne možete iz loše pripremljenog i formalno pravno odrađenog sastanka, te da ne može gore u drugome dijelu sastanka dobijete Prijedlog Dodatka II Kolektivnog ugovora za radnike Zagrebačkog holdinga u kome se traži slijedeće:

1) Odricanje od “božićnice” u visini 1.250,00kn i ‘nagrade’ u visini 2.500,00kn za ovu 2021 god
2) Da se u budućnosti i do isteka KU ‘nagrada’, ‘božićnica’ i ‘regres’ vežu pojednostavljeno uz poslovanje poduzeća (pozitivno poslovanje DA, negativno poslovanje NE)
3) Da se izmjeni članak 94 KU
4) Da se briše članak 115 KU

Mislim da je deplasirano uopće tražiti nešto od radnika i već sam nebrojeno puta rekao i napisao slijedeće:

1) Kada mi netko od strane Uprave nekoga trgovačkog društva ili Grada Zagreba argumentirano obrazloži na današnje vrijeme koja je to odgovornost/krivica/propust radnika koji rade u Holdingu većinom za plaće između 4500-5500 kuna ili kakva je odgovornost/propust/krivica radnika ZET-a (jer očito je da će se i na ostala trgovačka društva pokušati ‘preliti’ smanjivanje prava i otpuštanja) za neplanska zapošljavanja savjetnika, pomoćnika, cijele ‘vojske visoko pozicioniranih radnih mjesta’, koja je odgovonost radnika za promašene investicija, planove, koja je odgovornost radnika za davanje poslova vanjskim firmama, koji su to kredit pod nepovoljnim uvjetima ili obveznice potpisali radnici i slične promašaje ‘sposobnih Uprava sa vrhunskim CV papirima’, tada ali samo tada možemo razgovarati o “odricanju radnika od nekih prava” u ime i za ime boljeg sutra.

Do tada ponovit ću odgovor na pitanje: ‘Kaj bi nam šteli dati?’ odgovor je da nećete dobiti NITI 1 LIPU od radnika”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar