Šef zagrebačkog HDZ-a: Čavajda nije zaslužila nagradu Zagrepčanka godine

Vijesti 26. tra 202312:05 1 komentar
N1

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ocijenio je u srijedu da slučaj Mirele Čavajde, koja je prošle godine u javnost istupila svojom borbom za prekid trudnoće zbog tumora djeteta, ne može biti razlog da ona bude proglašena Zagrepčankom godine.

“Da ne bi bilo nekakvih dvojbi, Čavajda zaslužuje priznanje za medijski i politički teret koji je doživjela u teškim trenutcima u medicinski, etički i ljudski traumatičnoj situaciji. Međutim, je li ona upravo tim činom zaslužila biti Zagrepčanka godine?”, upitao je Herman na konferenciji za novinare kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine je i prijedlog Odbora za priznanja da se Čavajda imenuje dobitnicom nagrade Zagrepčanka godine.

Čavajda je u javnost istupila prošlog proljeća zbog uskraćivanja medicinske skrbi nakon što je zatražila prekid trudnoće zbog tumora djeteta. Tek nakon što je sa svojim slučajem izašla u javnost, drugostupanjska komisija odobrila joj je prekid trudnoće zbog teških malformacija ploda. U svibnju prošle godine, u znak podrške Čavajdi, održani su prosvjedi diljem Hrvatske, a najveći na zagrebačkom glavnom trgu.

Herman: Politički cirkus

Hermanu je takvo priznanje sporno i smatra da se njime od cijelog slučaja opet radi “politički cirkus”.

“Kao političar i liječnik smatram da to ne može biti razlog da gospođa Čavajda bude proglašena Zagrepčankom godine”, dodao je.

Herman je ustvrdio i da se u obrazloženju odluke “navode neistine”, jer je Čavajdi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u konačnici platio postupak završetka trudnoće u Ljubljani te da joj je u Hrvatskoj pružena sva zakonski moguća zdravstvena skrb.

“Toliko je žena u Zagrebu koje su se u protekloj godini dana dokazale humanitarnim radom i zdravstvenim djelovanjem”, rekao je te najavio da njihov klub neće podržati taj prijedlog.

Osim tog priznanja, sporna mu je i dodjela Nagrade Grada Zagreba ravnateljici Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Mariji Šimundić, koja će, kako kaže, u toj bolnici biti zapamćena jedino po tome što je zaposlenicima Zavoda za ginekologiju pokušala zabraniti zakonsko pravo na priziv savjesti kod prekida trudnoće na zahtjev.

Zastupnik HDZ-a Mario Župan osvrnuo se na konačan prijedlog Poslovnika Gradske skupštine, istaknuvši da su neki prijedlozi njihovog kluba prihvaćeni, dok će posebnim amandmanom tražiti da se omogući repliciranje svakom gradskom zastupniku.

“Možemo se složiti sa skraćivanjem stanki i time da ih nema za vrijeme izglasavanja dnevnog reda, međutim, repliciranje je osnovni i sastavni dio rasprave”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare