Seizmolog Krešimir Kuk: Očekivano je da će idući potresi biti slabiji

Vijesti 30. pro 202020:14 > 21:32
Krešimir Kuk
N1

Seizmolog Krešimir Kuk u Dnevniku N1 govorio je o jučerašnjem potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

Tlo se gotovo neprestano trese, počev od jučer, i dosta se potresa osjeti u užem epicentralnom području, što izaziva dodatne neugodne efekte, rekao je seizmolog. Oni su slabiji i ne izazivaju štete na već teško oštećenim objektima.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče evakuacije dijela građana iz centra Zaprešića, te pitanja je li za oštećenja kriva loša gradnja ili jačina potresa, Kuk kaže:

“Oboje. Ovo je bio jako potres koji je oslobodio ogromnu energiju, što se manifestiralo ozbiljnom jakošću i daleko od epicentra. Koliko je odgovorna loša gradnja… Toga je uvijek bilo u povijesti. Novije zgrade ne bi smjele trpjeti oštećenja od epicentra potresa”, kazao je Krešimir Kuk.

Protupotresna gradnja

Kazao je kako je gradnja problem na području cijele republike.

PROČITAJTE JOŠ

“Zgrade građene od cigle nisu u mogućnosti biti otporne na ovako jake potrese, za koje smo znali da se mogu dogoditi. Njihova su veziva slaba i bez potresa, a potres ih zatrese toliko da ne mogu izdržati.

Dva jaka i nekoliko slabijih prethodila su ovom velikom potresu. Nije pravilo da najjači započinje seriju, no nakon glavnog slijedi serija potresa. Ne znači da će se glavni dogoditi na početku, ne radi se o neobičnoj situaciji. Ovo što se naknadno događa normalna je pojava koja slijedi jak potres.

U principu nakon jačeg potresa uglavnom slijede potresi koji mu se jačinom ne približavaju. Očekivano je da će idući potresi biti slabiji”, rekao je seizmolog.

Pet puta jači od zagrebačkog potresa

U odnosu na Zagrebački ovaj je potres oslobodio pet puta više energije, kaže on.

“Mehanizam nastanka vrlo je sličan, kao i karakteristike ispod tla. Ovakvi su se potresi događali i ranije, 1909. na istom je području bio potres ovakve jačine”, rekao je Kuk.

Kazao je kako je i dojam o jučerašnjem potresu u Zagrebu bio drugačiji od onoga kada je bio epicentar kod Kašine, jer je epicentar bio bliže u ožujku.

“Moguće su sve magnitude manje od onog jučerašnjeg potresa i treba paziti na već oštećene objekte, jer sada i manje magnitude mogu biti velika opasnost – malo podrhtavanje može uzrokovanje rušenje objekata”, rekao je Kuk.