Seizmolog Kuk: Ovaj potres nije iznenađenje, Turska se dugo priprema

Vijesti 06. velj 202310:35 0 komentara
Anadolija

U jugoistočnoj Turskoj danas je zabilježen potres magnitude 7.8 po Richteru. Poginule su stotine ljudi, ozlijeđene su tisuće, a očekuje se kako će ove brojke sve više rasti. Ovo je o potresu rekao Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Današnji potres u Turskoj bio je znatno snažniji od onih u Zagrebu i Petrinji 2020. godine. “Glavni potres koji se noćas dogodio u Turskoj bio je značajno snažniji od naših potresa. Magnituda je vrlo osjetljiva i svaki mali porast vrijednosti magnitude označava drastični porast u oslobođenju energije. Ako bi uspoređivali direktno, magnituda 7.8 oslobodila je 125 puta više energije od petrinjskog i više od 5000 puta energije od zagrebačkog“, rekao je Kuk.

Zašto je izdano upozorenje za tsunami u Italiji?

Seizmolog kaže kako se potresi ovakvih jakosti događaju vrlo rijetko, a komentirao je i zašto su neke mediteranske zemlje, među njima i Turskoj relativno udaljena Italija, izdale upozorenje za tsunami.

“Postojala je mogućnost, vjerojatnost nastanka tsunamija jer se još točno nije lociralo gdje se nalazi hipocentar potresa. Hipocentar je, prema prvim izvješćima, bio na granici mora i kopna. Ako se tako jak potres dogodi preventivno se izda upozorenje o mogućem tsunamiju. Kasnije se upozorenje, bila je jasna točnija lokacija”, rekao je.

“Potresi se ne mogu predviđati”

Na je prije tri dana objavljen status u kojem je Frank Hoogerbeets, znanstvenik iz instituta Solar System Geometry Survey (SSGEOS), upozorio da će se prije ili kasnije u području južne Turske dogoditi potres magnitude oko 7.5.

Kuk je objasnio zašto se potrese ne može predviđati. “Potresi se ne mogu predviđati. Seizmičnost Turske je već dugo izražena sustavom rasjeda i samom fizikalnom prirodom koja je jasna. Jasno je kako arapska i afrička ploča djeluju s euroazijskom pločom. Manifestiraju se preko pomaka na površini zemlje. To nije iznenađenje, Turska se dugo priprema”, rekao je.

Zaključio je kako je ovih dana teoretski moguć jači potres, ali je to vrlo malo vjerojatno. “Nije realno očekivati da će se dogoditi veći potres. Teoretski se ne može isključiti, vrlo je mala vjerojatno da se dogodi”, zaključio je Kuk za Index.

TIJEK DOGAĐAJA PRATIMO OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!