Seizmolog Kuk: To je 30-ak puta jači potres od onog u Zagrebu

Vijesti 29. pro 202016:02 > 30. pro 2020 20:43 0 komentara
Krešimir Kuk
N1

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je da je potres bio snage 6.2 Richtera. Kaže da je epicentar bio između Siska i Petrinje.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je najnoviji potres u Petrinji bio jači od jučerašnjeg:

“Potres je bio magnitude 6,2, dakle izuzetno jak potres. Epicentar potresa bio je u jučerašnjem epicentralnom području, između Petrinje i Siska, kao ovi potresi jučer. Ovaj potres je po oslobođenoj energiji 30-ak puta jači od onoga koji je bio u Zagrebu magnitude 5,5.”

“Ljudima treba poručiti da se trude čuvati od objekata koji bi mogli stradati u narednim naknadnim potresima kojih će vjerojatno biti”, apelirao je, “apsolutno treba apelirati na sve u epicentralnom području da svi koji se još nisu, sklone na sigurno, da napuste objekte koji su već oštećeni i da slijede upute nadležnih službi.”

“Cijelo šire epicentralno područje loše je gradnje, takva gradnja nije u stanju odoljeti ovakvim potresima”, objasnio je.

“Zatvoriti plin u zgradama tko može”, dalje je savjetovao, “noviji objekti su sigurniji, njima ne prijeti opasnost od nekog znatnijeg oštećenja. Stariji objekti u gradu koji su stradali otprije, puno su ugroženiji. Ljudi se trebaju paziti od predmeta koji bi mogli pasti uslijed trešnji.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!