Selak Raspudić guverneru HNB-a: Osjećate li se odgovornim za prešutne minuse?

Vijesti 07. lis 202110:19 1 komentar
N1

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić upitala je u četvrtak guvernera HNB-a Borisa Vujčića osjeća li se odgovornim što središnja banka nije na vrijeme spriječila situaciju s prešutnim prekoračenjima.

Oko 95 posto građana tri je godine koristilo, a da nije znalo, prešutna ograničenja, osjećate li se odgovorni što to niste spriječili na vrijeme, upitala je Vujčića uoči saborske rasprave o Polugodišnoj informaciji HNB-a o financijskim prilikama u državi u drugoj polovici prošle godine.

Guverneru, na čijem je dolasku u Sabor ustrajao Most, zastupnica je nabrojala tri ključna pitanja koja muče hrvatske građane i, uz spomenuta prešutna prekoračenja, odnosno minuse na tekućim računima, istaknula i inflaciju te uvođenje eura.

Molim Vas da izađete iz proceduralne inertnosti i ne držite se slijepo Polugodišnjeg izvješća, nego odgovorite na tri ključna pitanja, poručila je Selak Raspudić guverneru Vujčiću.

Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrvatskih suverenista na čiju se inicijativu od 24. listopada počinju skupljati potpisi za referendum o uvođenju eura, Vujčiću je poklonio majicu s natpisom “Zaštitimo hrvatku kunu”.

Molim vas da ni vi ni premijer ne uzimate zdravo za gotovo da će se euro uvesti, jer zadnju riječ će imati hrvatski građani, rekao je Zekanović guverneru i preporučio mu da darovanu majicu obuče, odnosno da je ne koristi kao pidžamu.

Katarina Peović (RF) guverneru je skrenula pozornost na aspekt porasta cijena – potrošačke su cijene u kolovozu porasle 3,1 posto, najviše u kategoriji goriva, čak 19 posto.

Branka Juričev Martinčev (HDZ) kazala je kako se u raspravi o Polugodišnjoj informaciji HNB-a za drugo polugodište 2020. treba prisjetiti da je to bilo vrijeme kad je Hrvatsku, kao i ostatak svijeta, tresla gospodarska kriza vezana uz covid.

Vlada je brojnim mjerama očuvala preko 700 tisuća radnih mjesta, imali smo četvrti krug reforme koji je naše građane dodatno rasteretio za 2,4 milijarde kuna, poručila je.

Guverner će se, za pretpostaviti je, na izrečeno očitovati u svom uvodnom obraćanju Saboru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.