Selak Raspudić: Pravo na pristup informacijama ključni antikorupcijski mehanizam

Vijesti 05. stu 202110:17 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) poručila je u petak da povjerenik za informiranje mora imati ovlast izreći novčanu kaznu javnim tijelima koja mu ne daju informacije, ističući kako je pravo na pristup informacijama ključni antikorupcijski mehanizam.

Pravo na pristup informacijama može nekome zvučati suhoparno, ali to je ključni antikorupcijski mehanizam koji će omogućiti propitivanje tijela javne vlasti, a Vladin prijedlog nije takav, ustvrdila je zastupnica uoči saborske rasprave o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama.

Koristeći institut zahtjeva za stankom, istaknula je kako je Most u proceduru uputio vlastiti prijedlog koji bi, kaže, svima omogućio da dođu do traženih informacija, a time i smanjio korupciju u Hrvatskoj.

„Želimo li da premijer dostavi putne naloge iz Finske, želimo li zakon koji će ga natjerati da to učini brzo i da svi imamo tu informaciju, to je ono o čemu ćemo danas razgovarati“, precizirala je zastupnica.

Prema Mostovu prijedlogu, svaki zahtjev za informacijom morao bi imati rješenje sa žalbom, povjerenik za informiranje mogao bi izricati upravne novčane kazne javnim tijelima koji ne daju informacije, rok za odlučivanje o žalbi ne može se produživati na 60 dana.

Ako ne prihvatite ove prijedloge, pokazat ćete da je ovaj zakon mrtvo slovo na papiru i da niste spremni na promjene koje bi smanjile korupciju, poručila je Selak Raspudić vladajućima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!