Selanec: Povijest pamti jednog ovakvog predsjednika poput Trumpa

Vijesti 20. sij 202119:10 > 19:13
Goran Selanec
N1

Joe Biden prisegnuo je u srijedu na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik, nakon kaotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prijevari.

Ustavni sudac Goran Selanec i povjesničar Tvrtko Jakovina u specijalnoj emisiji N1 Televizije komentirali su inauguraciju Joea Bidena, mandat Donalda Trumpa te što se očekuje od 4 godine mandata novog predsjednika SAD-a.

Govoreći o tome kako bi se u jednoj rečenici moglo opisati razlika ove, današnje inauguracije Joea Bidena od svih ostalih inauguracija, Selanec kaže sljedeće:

VEZANE VIJESTI

“Ako kažemo od kompletne, onda ne bismo mogli reći da je sve različito, jer su jedni izbori, jedan događaj kontroverzni – da predsjednik nije došao na inauguraciju. Povijest pamti jednog ovakvog predsjednika, jedinog koji je koji je iz svoje pozicije pokušao kontrirati Kongresu, ne samo suprotnoj stranci, nego i svojoj stranci, koji je htio voditi svoju politiku bez suglasnosti Kongresa”, kaže Selanec.

Komentirajući govor novog predsjednika SAD-a povjesničar Jakovina kaže kako tu ima puno materijala za povjesničare jer se Biden, između ostaloga, referirao na brojne momente iz povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Tvrtko Jakovina
N1

“Dodirnuo se on Martina Luthera Kinga, Lincolna…. Govor je za mene bio više školski nego što bi se očekivalo od rasnog političara”, smatra Jakovina.

Neki od najvećih izazova s kojim će se Joe Biden suočiti na početku mandata je definitivno i rasna nejednakost koja muči SAD. Selanec puno problema i dijelova iz Bidenova govora smješta u period Građanskog rata.

VEZANE VIJESTI

“I taj ‘pledge of allegiance’ je ono što proizlazi iz Građanskog rata. Moje uho uspjelo uhvatiti taj eho koji dolazi iz tog razdoblja – Lincoln, rasna nejednakost, podijeljenost, ekstremizam”, kaže Selanec.

Potom dodaje da je Amerika trenutno podijeljena, na “crvenu” i “plavu”. “Kada ste to zadnji put imali u Americi? Nakon njihovog građanskog rata. Biden je prije pandemije u govoru spomenuo rasnu nejednakost, to mu je bio prvi problem nakon ovog napada na institucije”, Zaključuje Selanec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar