Šest godina od Lex Agrokora: Vrhovni sud ni blizu revizije ključnog dokumenta

Ekonomija 07. tra 202311:30 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Prošlo je šest godina od donošenja Lex Agrokora i pet godina od donošenja nagodbe, a Vrhovni sud još nije ni blizu odluke o reviziji tog ključnog dokumenta u procesu.

Reviziju su tražili mnogi, od malih dioničara do velikih hrvatskih tvrtki i stranih banaka.

S Vrhovnog suda na upite N1 kažu kako na predmetu rade, ali ne mogu reći kada će se on točno naći na sjednici.

“Ističem da se radi o složenom i obimnom predmetu, u više od dvadeset i pet tomova, sa preko dvadeset sedam revizija i sa pravnim problemima koji se u sudskoj praksi pojavljuju prvi put”, odogovorio je na upite našeg Domagoja Novokmeta glasnogovornik Vrhovnog suda, sudac Željko Pajalić.

Danijel Labaš, predsjednik Udruge malih dioničara Agrokora, gostovao je prije nekoliko dana uNewsroomu N1 televizije u kojem je govorio o problemu malih dioničara te posrnule megatvrtke.

“Čitava poanta u cijelom procesu i donošenju nagodbe upravo jesu jamstva. Ta jamstva praktički su ili ništavna ali ako jesu prihvatljiva imaju ograničenja koja ne zadiru u prava manjinskih dioničara. Mogao bi reći da smo mi mali dioničari ispali kolateralne žrtve u cijeloj situaciji oko Agrokora”, kaže Labaš.

I sam Ivica Todorić je rekao da je za jamstva trebao odgovarati samo Agrokor, a da se ona nisu trebala multiplicirati na ostale tvrtke.

Rekao je da se vodi dosta postupaka pred sudom oko Lex Agrokora te da se nekoliko njih vodi i pred Vrhovnim sudom. “Tu se zasad ništa ne događa. Zbog čega ne znamo. Postoje neke tužbe podnijete i Ustavnim sudom, ali Ustavni sud je rekao da čeka odluke Vrhovnog suda”, kaže Labaš i dodaje da ne bi čekao spekulirati kad će se nešto dogoditi. Na pitanje čekaju li neki politički rasplet kaže da je to vjerojatno. “Bilo bi dobro da ne čekaju to, već da sude kako treba”, kaže Labaš.

Spomenuo je i oksimoron koji se dogodio tijekom nagodbe. Naime, jamstva koja su tvrtke preuzele su knjižena tek nakon što je donesena prvostupanjska presuda oko nagodbe, a ne prije. “Nagodba je trebala proizaći iz financijskih izvješća i trebala je biti podloga da se provede neka nagodba”, kaže Labaš.

I Mislav Galić, bivši direktor u Agrokoru, govorio je u Newsroomu o problemima malih doničara u toj tvrtki.

Rekao je da se u stalno u ime nagodbe govorilo da se nešto mora napraviti i dometnuo da je pitanje gdje je bila granica tog što se moralo napraviti.

“Moja granica je bila tamo kad sam morao knjižiti jamstva. Ja sam bio spreman napraviti po svom uvjerenju, a ne slijepo raditi nešto što je netko drugi tražio od mene”, kaže Mislav Galić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!