Provjerili smo ponudu ribe na tržnici, cijene porasle u samo dva dana

Vijesti 07. tra 202310:13 1 komentar
N1 / Nikolina Matošević

U blic napadu na riječku tržnicu naš Ranko Stojanac provjerio je kako se kreću cijene ribe na ribarnici na Veliki petak, a potom je porazgovarao i s građanima koji su danas odlučili marendati vani. Nikolina Matošević je obišla zagrebački Dolac i ponudu ribe koju su, kako kažu trgovci, građani došli provjeriti već u sedam ujutro.

Gužva je na Veliki petak u riječkoj ribarnici očekivana, ali baš to ostavlja predblagdansku atmosferu. Provjerili smo kako se kreću cijene i što građani biraju za današnji ručak.

Cijena divlje orade je oko 20 eura, škampa oko 24 eura, a sitnih riba poput trlje 10 eura.

U razgovoru starija nam gospođa otkriva što planira kupiti.

“Uzet ću pišmolje, po 10 eura su. Kilogram srdela i pola kilograma pišmolja, to s malo blitve”, objašnjava i držeći novce u ruci čeka prodavačicu. Na pitanje što se jednostavno ne okrene i ode, odgovara da to nikako nije njezin stil.

N1

Uz nju je i sin koji otkriva: “Svaki petak idemo na ribarnicu. Sve je skupo, ali mora se živjeti.”

Druga gospođa se odlučila za male škampe: “Sve mi se sviđa, fina je, friška roba. Škampe sam uzela jer djeca vole, za rižoto.”

Razgovaramo i s gospođom koja današnji ručak planira samo za sebe, a uskrsni za obitelj: “Skušu sam uzela, lijepe su. Uzela sam dvije, za mene dosta. Pržit ću ih, a uz to blitvu. Doći će mi obitelj za Uskrs, ispod sto eura ne mogu napraviti ručak, više nemam.”

Da su cijene porasle u samo dan-dva, otkriva gospodin koji je prije dva dana kupio ručak za Veliki petak.

“Ražu sam kupio, prekjučer je bila šest, a danas je, vidim, po 10 i 14 eura”, rekao je poželivši svima sretan Uskrs, a onima koji ne slave poručuje: “To je njihov osobni problem.”

“Orade i brancini skuplji od najboljeg mesa!”

Novinar Andrea Marsanich u razgovoru s Rankom Stojancem ističe da se srdele isplate, kao i da nije čudno da ljudi manje kupuju velike ribe:

“Neke cijene su skočile, ali ne samo kad je došao euro, nego kad je počela inflacija. Srdele se isplate. Orade i brancini koštaju više nego najbolje meso.”

N1

“Manje prometa, ljudi nemaju novaca”

Naša Nikolina Matošević obišla je ribarnicu na zagrebačkom Dolcu.

Najviše ide orada, brancin, pastrva, dakle – komadna riba, otkriva jedan trgovac. Kupci su već u sedam sati ujutro stajali u redu ispred ribarnice.

A kakve su cijene? Na Dolcu se orada i brancin mogu kupiti za 12 eura, pastrve i šarani već od sedam i pol eura, a veća komadna riba ide i do 24 eura, kao i škampi.

“U odnosu na lani poskupjelo je, ali ne puno”, otkriva nam trgovac: “Promet nije kao prošlih godina, manje je prometa, ljudi nemaju novaca.”

N1

Istraživanja su pokazala da će većina građana potrošiti oko 60 eura, desetak eura više nego prošle godine. Državni zavod za statistiku javlja da su u odnosu na lani u istom periodu jaja poskupljela čak 60 posto. Šunki je viša cijena oko 16 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare