Sever: S crnim listama trgovaca treba krenuti što prije

Vijesti 09. velj 202211:55 > 15:07 0 komentara
N1, Ilustracija

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata u N1 Studiju uživo komentirao je paket mjera za ublažavanje krize.

“Bilo bi doista puno bolje da smo mi taj paket vidjeli puno ranije i da se o njemu moglo dovoljno rano raspravljati pa da građani i prije poskupljenja budu mirni. Cijela ova situcija je izazvala određenu psihozu kod građana, svi očekuju rast cijena, svi gledaju što još mogu potrošiti sad, plaće su takve kakve jesu kao i mirovine, sve skupa nedostatno za pokriće troškova. Stoga bi bilo vrlo važno da je Vlada ranije predložila javnosti i dala na raspravu struci, svima koji mogu razgovarati, takav neki paket mjera koji bi na kraju još mogli i doraditi i da građni idu mirnije u naredno razdoblje.

VEZANE VIJESTI

Svima je jasno da taj paket ne može biti spasonosno rješenje zbog rasta cijena koje se očekuje, ali da će ublažiti to, to je sasvim sigurno. To mora biti sveobuhvatan paket koji će ponuditi više različitih rješenja, mi više ne govorimo samo o najsiromašnijem krugu građana, onima koji su energetski siromašni iako mi ni nemamo informacije tko je to točno. Jasno je da će se to trebati proširivati i povećavati, međutim trebali smo ranije to pitanje otvoriti, to nije pitanje samo Vlade nego i drugih dionika”, rekao je.

Rekao je i kako su oni iz Nazavisnih sindikata u listopadu 2021. godine pokrenuli temu povećanja cijena, ali da su im tada iz vlade reklikako ne treba govoriti o inflaciji jer će je tako zazvati.

“Sve je stabilno, a praktički dan kasnije Vlada donosi odluku o zamrzavanjau cijena goriva. Nastavno, kada smo bili na razgovoru kod predsjednika Vlade, imali smo razgovor na tu temu, ali više ga je zanimalo kako građani gledaju na to i što očekuju, mi smo rekli da su očekivanja velika. Predali smo vrlo jasnu poruku da treba napraviti zahvat na više područja, s jedne strane da se proširi obuhvat građana obuhvaćenih vaučerima, da se podigne iznos, možda i za dvostruko i da se osim za struju proširi i na plin.

S druge strane, isto tako da treba nešto napraviti nešto i na području PDV-a, znamo da je sada 25% i znamo da se po znakonu može spustiti na 5%. Kada je riječ o trošarinama na gorivo, ima prostora da se i tu još nešto spusti. Tu je i zamrzavanje cijena nekih prehrambenih artikala. Mnogi koriste ovo vrijeme da neopravdano dižu cijene. Bez rasta plaća, svih plaća, pa možda čak i ponovno preispitati minimalnu iako je tek stupila na snagu, mirovine jednako tako, treba ispitati i naknadu za nezaposlene. Treba ispitati mnoge nakande”, kaže.

“Ministar Marić nije puno komentirao”

Napomenuo je i da je na sastanku bio i ministar financije Zdravko Marić, koji “nije puno komentirao”, ali da su svi rekli kako će napraviti izračune i na vrijeme pokazati plan.

Rekao je i kako se poskupljenja već sada “naguravaju”.

“Plin je već drastično poskupio za poduzetnike, ali i za sve ostale. Poskupio je i prema civilnim udrugama, vjerskim organizacijama. Mi nemamo kome isporučiti, mi beremo članarinu kakvu imamo, našli članovi i to jedva plate pa nema smisla da ih dižemo.

U razdoblju od 1. travnja će se navaljati cijeli val različitih poskupljenja koja samo čekaju. Poskupila je stočna hrana, očekuje se poskupljenje mesa, stoga je važno da se doista na vrijeme krene, ali već kasnimo. Važno je i da se krene s crnim listama. Već sada bi trebalo formirati crne liste kada neki nemaju nikakvih ozbiljnih razloga za podizanje cijena, a dižu ih”, veli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!