Sigurnosni stručnjak: U nedostatku argumenata Vučić izmišlja dronove

Vijesti 03. stu 202210:17
N1

Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e i sigurnosni stručnjak, u Novom je danu komentirao situaciju u susjedstvu - podizanje MIG-ova Vojske Srbije nakon što su primjećeni dronovi navodno u blizini administrativne linije s Kosovom, sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj kao i prodaju udjela Sberbanka u Fortenovi arapskom investitoru.

“Ovo je uobičajeno – kad Vučić dođe pred zid ili mu zapadni saveznici postavljaju uvjete i ne ocijene pozitivno njegovu politiku i način odnosa prema Rusiji i agresiji, onda on izmišlja neprijatelje”, komentirao je Ante Letica situaciju u Srbiji i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Tako je izmišljao pokušaj atentata na njega, o ruskim i američkim špijunima u Srbiji, o hrvatskim špijunima, stalno izmišlja da skrene pozornost srpskog naroda od problema koji su u Srbiji, a jedan od problema je što je Kosovo politička i druga realnost i bez priznavanja Kosova Srbija ne može ići naprijed ni prema EU. Von der Leyen je rekla da Srbija kao kandidat za ulazak u EU mora uskladiti sigurnosnu i vanjsku politiku prema EU. Oni su to u vrlo maloj mjeri napravili. U nedostatku argumenata Vučić izmišlja neprijatelje i dronove – vjerojatno jesu neki komercijalni dronovi koji se lako ruše – ali nije to dobro ni za regiju, ali najviše za njih.”

Na pitanje postoje li uopće dronova i koja je njihova uloga ako su s Kosova, Letica objašnjava:

“Ono što Ana Brnabić kaže je legitimno – Srbija brani teritorij. Nepoznate letjelice su iznad i ona ih ruši što bi svaka zemlja napravila. Ali pitanje je čiji su dronovi i koja im je funkcija te što bi oni mogli vidjeti u vojarnama na položajima koji su u zoni sigurnosti. U vojnom smislu ne znače ništa. Mislim da je to sad pitanje Vučićevih spinova. To što je rečeno da ne priznaju realnost da je Kosovo samostalna država, i odnos prema Kosovu i regiji (posebno Crnoj Gori koja je sad veliki cilj srpske i ruske politike) – Crna Gora je pod puzajućom agresijom ruskih i prosrpskih ciljeva kao članica NATO-a. Vučić vuče poteze za unutarnjopolitičku sliku Srbije i pumpanje svojih mišića.”

Ističe da Rusija na ovim prostorima pokušava ostvariti strateške ciljeve već dugo: “Južno od Niša je velika baza koju je baš otvorio g. Šojgu, koja je navodno baza za izvanredne situacije za humanitarno djelovanje. Što će ta baza na Balkanu? Bio je i velik prijepor oko toga kad je Rusija tražila za tu bazu ekstrateritorijalni status poput veleposlanstva. Rusi to stalno pokušavaju. I srpska vojna i civilna služba premrežena je ruskim utjecajem.”

Nedopustiva situacija

Komentirajući činjenicu da Hrvatska još nema šefa Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA), Letica je rekao:

VEZANE VIJESTI

“To je pitanje na koje se reflektira odnos koji je po meni nedopustiv posebno u ovim vremenima, odnos između najvažnija dva čovjeka u državi. Oni bi trebali svoje interese, antipatije i animozitete podrediti nacionalnim interesima jer zato smo ih izabrali, oni su prvi u očuvanju nacionalnih interesa, oni rukovode službama, donose smjernice za rad… To je nedopustiva situacija, ali nažalost situacija je slična u diplomaciji, u hrvatskoj vojsci i sad vidimo u službama. Nadam se da će razum proraditi, da će sjeti i imenovati šefa sigurnosno-obavještajne službe kad smo po nekim analitičarima već u Trećem svjetskom ratu koji se nasreću ne vodi nuklearnim, nego više kibernetičkim oružjem.”

Dotaknuo se i prodaje udjela u Fortenovi. U srijedu je objavljeno da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao 43,4 posto udjela u toj kompaniji kupnjom udjela Sberbanke. Na pitanje koliko službe prate ovu situaciju i je li moguće da Vlada ništa ne zna, Letica kaže:

“Što se tiče nadzora nad službom, sustavi funkcioniraju samo je pitanje nivoa funkcioniranja i koliko mogu, kad nema čelnog čovjeka, ozbiljno zahvatiti neku situaciju. Što se tiče rada službi, one rade. U normalnim situacijama nadzor nad velikim kompanijama od strateške važnosti sigurno je jedan od prioriteta. Moguće je da Vlada ništa ne zna. Ovisi kako su bile upoznate službe ili koje su podatke imale u početku o tim razgovorima i pregovorima. Ako su imali podatke, prema tome razrađuju daljnje postupanje.”

Nacionalna sigurnost nije samo vojska i policija, dodaje Letica, “nego i gospodarstvo, energetika, financije, sve što određuje život običnog čvojeka i cijelog društva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar