Sindikat policije moli da se smire tenzije oko Platka: Prestanite raditi razdor

Vijesti 05. velj 202315:28
RIPORTAL

Sindikat policije Hrvatske najoštrije osuđuje nasilje na Platku te zbog sigurnosti građana apelira da se prestane pokušavati napraviti razdor između djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gorske službe spašavanja, priopćili su.

Navode da traže izmjene zakona koji se tiču nasilja i javne sigurnosti “kako se i ubuduće krivnja ne bi svaljivala na policijske službenike koji su u ovakvim situacijama dužni postupati po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

Često temeljem njega policija je u obvezi prijaviti sve sudionike događaja pa tako i one koji se brane od napada, a ne samo one koji su započeli napad, dodaju.

“Posao policije u demokratskom društvu s trodiobom vlasti nije da sudi i presuđuje, nego da održava red i mir. Kako nismo svemogući i ne možemo biti na svim lokacijama gdje se potencijalno mogu dogoditi nemili događaji, činjenično stanje možemo utvrditi samo na osnovu izjava svjedoka i materijalnih dokaza poput video snimke. Odluku o krivcu i kaznama donosi nadležni sud. Tvrdnje kako je policija u ovom slučaju bila pristrana najoštrije odbacujemo, posebno optužbe da je policija iz nekog razloga nesklona HGSS-u s kojim oduvijek besprijekorno surađujemo te smo im zahvalni za sve što svakodnevno dragovoljno čine za sigurnost građana i turista”, navode u priopćenju.

“Molimo da se smire tenzije, apsolutno podržavamo zahtjeve da u društvu postoji nulta tolerancija na nasilje, a posebno prema službenim osobama, ali isto tako apeliramo da pojedine političke grupacije i pojedinci ne koriste navedeni slučaj za samopromociju. Voljeli bismo da se pričeka završetak službenih istražnih radnji i odluka Državnog odvjetništva o navedenom slučaju. Za sada sve izjave službenih dionika jasno govore da u navedenom slučaju od strane policije nema bilo kakvog oblika zataškavanja i prikrivanja nečije odgovornosti”, priopćili su.

Poručuju da žele brz i potpun oporavak ozlijeđenom pripadniku HGGS-a.

“Doista nitko nije zaslužio da ga netko na dužnosti napada i udara, a osobito ne predstavnici HGSS-a koji svakodnevno u zahtjevnim uvjetima spašavaju ljudske živote. Kao policijski službenici, ali i kao građani Republike Hrvatske, apsolutno podržavamo zahtjev HGSS-a da se napad na njihove djelatnike od sada kvalificira kao napad na službenu osobu te da se konačno pristupi donošenju novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kako bi se jasno razlikovao pravni tretman napadača u odnosu na osobe koje su napadnute”, pišu.

“Podsjećamo navedeni Zakon nije mijenjan od raspada bivše države, a nedavnim izmjenama samo su kazne pretvorene iz njemačkih maraka u eure i to na istoj razini. Tako da nova kazna za omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe od 20 do 100 eura. Time je, unatoč našim apelima, ali i stručne javnosti, umjesto da se pokaže briga zakonodavca i da se navedeno konačno uredi te kazne odrede u primjerenoj visini. Sadašnje kazne samo mogu potaknuti, a ne odvraćati od takvih ponašanja što nažalost ovakvi događaji samo potvrđuju”, zaključuju u priopćenju iz SPH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar