Sindikati o najavljenim otkazima u Holdingu: Mi nismo zaštitnici uhljeba

Vijesti 13. sij 202210:35 > 12:34 1 komentar
N1

Nekoliko stotina ljudi u Zagrebačkom holdingu dobit će otkaze, a neki će biti raspodijeljeni na druga mjesta, sve u procesu restrukturiranja Holdinga. Predsjednik SSSH Mladen Novosel i predstavnici sindikata u Zagrebačkom holdingu održavaju danas konferenciju za medije o postupku savjetovanja sa socijalnim partnerima vezanom za kolektivni višak radnika u Zagrebačkom holdingu i predloženom popisu od 544 radnika i radnica koje se planira otpustiti ili prebaciti na druga radna mjesta.

“Otpuštanju radnika mora prethoditi jasan i transparentan plan reorganizacije i buduće strukture Zagrebačkog holdinga, kao i detaljna razrada nove sistematizacije radnih mjesta”, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, te istaknuo kako se radi o prebacivanju odgovornosti na sindikate, dok odgovornost za nastalo stanje, ali i buduće poslovanje snosi Uprava i zaposleni na rukovodećim radnim mjestima.

“Ne osporavamo pravo i potrebu za restrukturiranjem Holdinga, ali ide se potpuno pogrešnim putem – umjesto da se izvrši dubinska analiza stanja, izradi plan restrukturiranja, a voditelji podružnica Holdinga zatim svojom stručnošću na temelju koje će, nadam se, biti imenovani, procijene koja radna mjesta su potrebna, kao i broj izvršitelja, na red se pozivaju sindikati i radnici preko čijih su se leđa dosad rješavali financijski problemi”, rekao je Novosel, te naglasio kako niti jedan sindikat u SSSH neće potpisati sporazum o otpuštanjima u Holdingu. Tijekom narednog tjedna, SSSH će inicirati sastanak svih sindikata koji djeluju na razini ZGH, s ciljem suradnje i zajedničkog djelovanja u svrhu zaštite prava i interesa zaposlenih radnika u Holdingu i povezanim društvima.

N1

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević smatra kako je riječ o jednostranom pristupu rješavanja problema gubitka u poslovanju koje se u odluci navodi kao razlog za otpuštanje radnika. “Bez sveobuhvatne analize stvarnih potreba nije moguće paušalno predvidjeti broj radnika koji će biti potencijalni višak”, rekao je Kovačević, te dodao da se, osim smanjivanja materijalnih prava radnika, ne spominje mogućnost ušteda i na drugim troškovima.

U Sindikatu prometa i veza Hrvatske (SPIVH) tvrde kako nisu dobili nikakav uvid u plan budućeg poslovanja Holdinga, te pozivaju na otvaranje socijalnog dijaloga po podružnicama Holdinga s ciljem utvrđivanja obujma poslova u okviru sadašnjeg obujma poslovanja, ali i budućih poslova vezanih uz planove razvoja Holdinga. “Tražimo da nam se prije bilo kakve odluke o višku radnika prezentira plan poslovanja i razvoja ZGH u nadolazećem razdoblju, a temeljem toga i sistematizacija radnih mjesta s opisom poslova, koeficijentom složenosti poslova i brojem izvršitelja u svim podružnicama Holdinga”, rekao je predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Tomislav Rajković smatra kako će se tek po obavljenoj makro i mikro analizi poslovanja svih društava Holdinga, te poslovnom planu moći zaključiti ima li u društvima viška ili manjka radnih mjesta. “Odluke su napravljene bez poznavanja sustava i procesa, s općenitim i neargumentiranim razlozima otpuštanja radnika. Stoga možemo zaključiti da je odluka o kolektivnom višku radnika rađena po direktivi i s ciljem provedbe u što kraćem roku, što predstavlja opasnost za normalno daljnje poslovanje sustava i stvara potencijalno nove troškove”, rekao je Rajković, te naglasio kako otpuštanjem radnika kojih u nekim podružnicama i nedostaje, gradska vlast, suprotno svojim najavama, na mala vrata vraća outsourcing.

“Sindikati nisu zaštitnici i ne podržavaju zapošljavanje uhljeba. Moram to naglasati. Mi nismo ti koji sprečavaju da se riješi pitanje takvih zaposlenika, kako u Holdingu tako i na državnom nivou”, rekao je Rajković. 

Kako je zamišljeno restrukturiranje?

N1, Ilustracija

Hoće li se otkazi dijeliti po političkom ili nekom drugom ključu, pitanje je na koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem godine odgovorio istaknuvši da restrukturiranje u Holdingu mora ići uz jasno definirane kriterije.

“Riječ je o procesu koji je započeo na neki način još u studenom. Tada su se pojavile prve informacije o određenom višku radnika i radnica u Zagrebačkom holdingu na razini cijele grupe. Radi se o tome da je prvenstveno taj višak u administraciji. Što se tiče savjetovanja, ono je započelo i formalno i traje neko vrijeme. U tom savjetovanju će se jasnije definirati broj i kriteriji po kojima će se utvrđivati višak. Sva radna mjesta koja će se utvrditi kao višak u administraciji – ljudima će biti ponuđeno da odu na radna mjesta gdje je utvrđen manjak, a to je prvenstveno na operativnim poslovima”, rekao je Tomašević.

Upitan je li moguće da se nekome tko je bio na rukovodećoj poziciji ponudi posao smetlara, gradonačelnik je odgovorio potvrdno i objasnio da će oni koji ne prihvate te pozicije otići s otpremninama što je u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare