Širi se lažni mail zbog kojeg možete izgubiti novce, evo kako ga prepoznati

Crna kronika 29. tra 202314:12 0 komentara
Unsplash/ilustracija

Policijska uprava osječko-baranjska objavila je da je jedna tvrtka nasjela na lažni mail i tako ostala bez oko 14.000 eura.

U srijedu 26. travnja, tvrtka iz Osijeka zaprimila je lažni e-mail s linkom banke u kojem se navodi potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge putem kojega je ovlaštena osoba ustupila podatke bankovnog računa tvrtke nakon čega je s istoga skinuto oko 14.000 eura.

Slijedi daljnji rad na otkrivanju počinitelja.

Jedna od najučinkovitijih obrana od prijevara preko interneta je podizanje svijesti potencijalnih žrtava o opasnostima s kojima se mogu susreti na internetu, objavili su iz PU osječko-baranjske.

Upozorenje Udruge banaka

Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka (HUB) također je građanima savjetovala da dobro pripaze na lažne pozive, mailove i poruke kako ne bi ostali bez novca.

Pošiljatelji u ovom slučaju šalju lažnu e-poštu putem koje vas nastoji navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Takvi mailovi mogu izgledati identično onima ili slično onima koje banka šalje, a od vas mogu tražiti preuzimanje priloženih dokumenata ili klikanje na poveznicu te obično koriste izraze koji upućuju na to da se radi o hitno situaicji.

Iz HUB-a poručuju da vas banka putem maila nikada neće tražiti osjetljive podatke niti će vas tražiti potvrdu osobnih podataka, zaporke ili pinove. Također, savjetuju da dobro pogledate mail. “Usporedite e-adresu s prethodnim stvarnim porukama iz banke. Provjerite točnost pravopisa i gramatike.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!