Siriji je pomoć potrebnija nego ikad, iz Hrvatske uskoro kreće šleper pun hrane

Vijesti 22. ožu 202311:52 0 komentara
N1

Liječnik Jamal Assad, u emisiji Novi dan pričao je o Siriji nakon potresa i humanitarnoj pomoći iz Hrvatske koju je organizirao.

Assad je nakon strašnog potresa koji je pogodio Siriju odmah iz Zagreba otišao u tu zemlju. Učinio je to kako bi snimio potresom razorene dijelove zemlje i procijenio kojim dijelovima Sirije je pomoć najpotrebnija. To mu je bio prvi posjet rodnoj zemlji u 42 godine, otkako je u Zagrebu.

“Tamo se dva do tri tjedna nakon potresa ništa nije promijenilo. Nema mehanizacije koja može ukloniti ruševine, niti izvući tijela žrtava. Osjetili smo samo miris trulog mesa. U područjima koje je razorio potres, sada nema rata. Zato zovem sve koje mogu da da odu tamo, vide  što se događa i pomognu. Nikad nije dosta pomoći“, kazao je Assad.

Dodao je i kako je teško reći koliko će trajati obnova. Kaže da to ovisi o političkoj volji velikih sila koje se nalaze u toj zemlji, a cijenu će, kako vjeruje, na kraju platiti sirijski narod.

Sirijski doktor zato je učinio što je mogao i uz pomoć jedne hrvatske, kao i organizacije iz BIH, organizirao humanitarnu pomoć.

– Stavili smo oglas u novine, odaziv je bio ogroman. U dva dana napunili smo veliki šleper. Od Hrvata smo najviše tražili konzerviranu hranu, mlijeko u prahu, tjesteninu, rižu, ulje, higijenske potrepštine i igračke za djecu. Hrvatski narod je uvijek pokazivao solidarnost, pa su i ovdje Hrvati bili među prvima koji su pružili pomoć. Konvoj za Siriju kreće nakon što riješimo papirologiju, a to bi trebalo već sljedeći tjedan – poručio je Jamal Assad.

Pomoć se još danas skuplja na adresi: Slavonska avenija 22g, a od sutra u Radničkoj 128, u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!