“Situacija u Vinogradskoj nije izoliran slučaj, to se događa u svim bolnicama”

Vijesti 10. svi 202117:57 > 19:02

Dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Boris Ujević gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao situaciju u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Protiv predstojnice Klinike za radiologiju Dijane Zadravec podneseno je više prijava zbog mobinga, a cijelu situaciju komentirao je i dopredsjednik HUBOL-a.

“Situaciju u Vinogradskoj možemo iskoristiti kao jedan primjer, ali to nije izolirani slučaj, to se dešava, usuđujem se reći, u svim bolnicama u Hrvatskoj. U Hrvatskoj nedostaje bolničkih liječnika. Živimo u kapitalizmu, a tržišna privreda je neka osnovna stvar kapitalizma, odnosno ponuda i potražnja. U ovom trenutku imamo smanjenu ponudu, konkretno radiologa, a povećanu potražnju. Kako tržišno gospodarstvo reagira na to? Raste cijena”, rekao je Ujević, dodajući da su plaće fiksne.

VEZANE VIJESTI

“Ako svi imamo iste plaće, ići ću raditi tamo gdje mi ponude najbolje uvjete”, kazao je, dodajući da ti uvjeti uključuju i međuljudske odnose.

“Zadaća svakog šefa je, budući da ne može ponuditi veću plaću, da osigura što bolje radne uvjete. Medicina je jedan timski rad, to je odgovoran, riskantan i stresan posao. Ne možeš tor aditi ako nemaš povjerenja u svog šefa i tim. Zadaća šefa je da osigura da njegov tim radi timski i da ljudi dolaze sa zadovoljstvom na posao”, smatra Ujević.

Istaknuo je da je nedostatak radiologa posebno velik problem.

“Smijenili Zadravec ili ne, neće se pojaviti radiolozi. Neki radiolozi, ako su zbog nje otišli, će se vratiti, ali problem nedostatka radiologa nećete riješiti. To je kronični problem u Hrvatskoj”, rekao je i Ujević i dodao:

“Budući da su u Hrvatskoj svi šefovi postavljeni po političkoj liniji, bojim se da će ovakvih primjera u budućnosti biti sve više.”

Zadravec je optužila neke kolege na potkradanje novca, a dovela je u pitanje izvršavanje obveza u javnom sektoru onih liječnika koji rade i u privatnoj praksi.

“Mislim da je to prilično besmislena teza. Ako imate liječnika koji je neradnik, koji u svojih osam sati ne određuje zadatke koje bio trebao obaviti, a navodno to radi popodne, i ako mu zabranite da radi popodne, ne vidim kako ste ga natjerali ili motivirali da počne onih osam sati raditi ono što mu je dužnost. Oni koji ne izvršavaju svoje obveze trebaju dobiti otkaz i to nije vezano s onim što oni rade popodne”, istaknuo je Ujević.

Dodao je da treba kontrolirati ljude u obavljanju posla, ali da to nije povezano s onim što oni rade popodne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar