“Oni koji se ne žele testirati ili nemaju covid-potvrdu, sjednice prate online”

Vijesti 10. stu 202107:07 > 11:22 2 komentara
N1

Danas je održana sjednica Predsjedništva Sabora na kojoj je odlučeno kako će se organizirati rad u Sabor nakon uvođenja novih mjera. Izjavu nakon sastanka dao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Znate da je epidemiološka situacija nepovoljna i Stožer je donio mjere koje moramo primijeniti”, rekao je Jandroković.

“Od 15. studenog kad kreću mjere u Sabor će se moći samo s covid-potvrdom ili testom koji pokazuje da je zastupnik ili zaposlenik negativan na covid. Covid-potvrda se izadaje se temeljem da je netko prebolio bolest ili je cijepljen. Oni zastupnici koji nemaju covid-potvrdu, moći će se testirati i ako je negativan, moći će ući u Sabor. Oni zastupnici koji se neće tjeti testirati, a nemaju covid-potvrdu neće moći nazočiti radu u Sbaoru, ali će se moći uključiti video vezom”, objasnio je Jandroković.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da neki kolege imaju određene zdravstvene poteškoće te da će oni, uz posebnu potvrdu liječnika, moći sudjelovati online putem. Isto se odnosi i na zastupnike koji su u samoizolaciji.

“Četiri su grupe oni koji će moći sudjelovati video putem: oni koji nemaju covid-potvrde, oni koji se ne žele testirati, oni koji su u izolaciji ili samoizolaciji i oni koji imaju određene bolesti zbog kojih će im liječnik dati potvrdu da bi bilo rizično dolaziti na sjednice Sabore”, ponovio je.

“U prvoj fazi trošak testiranja će snositi državni proračun”

Bez maske će se moći govoriti za mjestom ili govornicom, rekao je. Što se tiče broja zastupnika o Saboru, on ostaje isti, dodao je Jandroković.

“U prvoj fazi trošak testiranja će snositi državni proračun, a gdje će se odvijati testiranje, to još ne mogu reći”, rekao je Jandroković.

VEZANE VIJESTI

Jesu li zastupnici privilegirani u odnosu na druge zaposlenike?

“Pozicija zastupnika je već sada drugačija od od nekih drugih zaposlenika. I sada neki ne dolaze na zasjedanja i tu su u privilegiranoj poziciji u odnosu na druge zaposlenike koji će zbog toga biti penalizirani. U ovoj situaciji tražili smo rješenja koje bi trebale biti razmjerne – zaštita zdravlja, ali ne možemo onemogućiti zastupniku koji je izabran od naroda da sudjeluje u raspravi. Ako se netko ne želi testirati ili nema covid-potvrdu, a želi sudjelovati u raspravi, video veza je način za koji smatramo da razmjerno rješava taj problem”, naveo je Jandroković.

Naglasio je da ne postoji način na koji bi se moglo penalizirati zastupnika koji ne sudjeluje u raspravi. “Ako bude nekih apsurdnih situacija, razmislit ćemo vjerojatno i o penalizaciji i kazni, ali zasad imamo zakon i ne možemo ići iznad Ustava.”

“Predsjednik se ne drži zakona”

Osvrnuo se na sukobe između dva brda i dodao da nije problem u zakonu u obrani. “Trebamo se držati zakona, on je jasan i njegova primjena bila je vidljiva do 2015. godine. Problem je u tome što se predsjednik Republike ne drži zakona i ne poštuje zakon.”

“Ovo je potpuno nova politička situacija i vrlo je ozbiljna. Ne radi se samo o agresivnom govoru nego o kršenju zakona od strane predsjednika koji sebe voli nazivati Vrhovnim zapovjednikom. Jučer je sebe jedno 30 puta nazvao tako”, rekao je Jandroković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare