Plenković na Vladi: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira

Vijesti 02. velj 202312:531 komentar
AHMAD GHARABLI / AFP / Ilustracija

Sjednica Vlade održat će se u četvrtak 2. veljače 2023. u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Premijer je na početku sjednice rekao kako je inflacija pala na 12,7 posto na godišnjoj razini. “To je za nas dobra vijest, imamo obrnuti trend, od rastaprema smanjenju”, kaže.

Dodao je i kako je zahvaljujući aktivnostima vlade smanjen inflacijski pritisak u kontekstu rasta cijena zbog uvođenja eura i da smatra da je to dobro. Četiri države europodručja imaju višu stopu inflacije od Hrvatske, rekao je, a spomenuo i da prognoze Vlade idu ispod šest posto, što se tiče inflacije.

“Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje”, rekao je premijer.

Završeno je javno savjetovanja za zakon o obnovi i on će biti pripremljen za Vladu narednog tjedna. Premijer očekuje pojednostavljenje procedura, a sljedćei tjedan bit će predstavljen i plan zbrinjavanja građana koji se nalaze u privremenom smještaju.

Zahvalio je ministru Tomi Medvedu na završetku veteranskog centra u Sinju u kojemu je otvoreno i 30 novih mjesta. Premijer je najavio izgradnju još tri slična centra do 2027. sredstvima iz EU-a i rekao kako se time pokazuje poštovanje prema braniteljima i omogućuje im se kvalitetna skrb i rehabilitacijski programi. “Vratit će se onih ukinutih 10 posto za 62 tisuće branitelja”, rekao je premijer govoreći o mirovinama branitelja i dodao kako se time pokazuje snagu za rješavanje pitanja i opterećenja koja brinu dio populacije. “Ovo smo dužni vratiti braniteljima”, kaže.

Plenković za vikend ide u Mostar, a tijekom veljače očekuje u Zagrebu Borjanu Krišto koja je pozvana u službeni posjet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar