Plenković o sumnjama na trovanje: Samo jedan slučaj je relevantan, poseban i drugačiji od drugih

Vijesti 09. stu 202312:36 0 komentara
N1 / F.Z.

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak vezano za slučajeve štetne konzumacije pića da se ne širi panika jer iz onoga što nadležna tijela imaju po dosadašnjim uzorcima i nalazima, osim slučaja u Rijeci, ne vidi u ovom trenutku bilo kakav razlog ugroze zdravlja stanovništva.

“Analiziraju se sve okolnosti, a onda naravno i uzorci, kada je riječ o slučaju u Rijeci koji se za sada pokazuje jedinim ozbiljnim. Svi drugi se čine da nema nikakvih, prema ovoj informaciji što smo mi danas čuli, bilo kakvih indikacija da bi se radilo o konzumiranju pića koje je izazvalo neku poteškoću, nalik na onu u Rijeci”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

“Ovo u Rijeci je poseban slučaj i zbog toga bih zamolio sve da se malo smiri situacija, da se ne širi panika; iz ovoga što nadležna tijela imaju, što imamo prema dosadašnjim uzorcima, nalazima, osim slučaja u Rijeci, ne vidimo u ovom trenutku bilo kakav drugi razlog ugroze zdravlja stanovništva”, dodao je.

Premijer Plenković je poručio da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Državni inspektorat, ministri zdravstva i unutarnjih poslova te nadležna tijela nastaviti komunicirati o toj temi i izvještavati javnost o svim okolnostima.

“Ali prema onome što je danas ujutro situacija, samo jedan jedini slučaj je relevantan i ja bih rekao poseban i drugačiji od ovih drugih koje smo imali, a svi ovi drugi za sada nemaju nikakva utemeljenja ili potvrde da se radi o bilo kakvim zdravstvenim poteškoćama na temelju konzumacije pića, vode ili što su već pili”, istaknuo je.

Premijer je ocijenio da je bolnički sustav reagirao pravovremeno, te je svima koji su prijavili određene tegobe, pružena odgovarajuća medicinska pomoć i provedeni su potrebni nalazi.

U četvrtak ujutro Plenković je razgovarao sa čelnicima nadležnih tijela te je osim na društvenoj mreži X i na sjednici Vlade, izvijestio da je do sada 34 ljudi prijavilo tegobe.

Osim još jednog slučaja hospitalizacije u Zagrebu, pušteni su kući i nitko drugi nije ostao u bolničkim ustanovama, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!