Plenković na Vladi o “povijesnim iskoracima”

Vijesti 15. velj 202411:37 > 11:47 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

U Zagrebu se održava sjednica Vlade, uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Na sjednici je premijer podsjetio da je prošlog tjedna umro francuski pravnik Robert Badinter čija su mišljenja bila važna za međunarodno priznanje Hrvatske. “Stoga smo na komemoraciju u Parizu uputili bivšeg ministra vanjskiih poslova Matu Granića”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

U srijedu je održan susret s predstavnicima Matice hrvatske. “Rezimirali smo zajedničke napore u vezi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku. Riječ je o povijesnom iskoraku”, rekao je Plenković zahvaljujući svima koji su pridonijeli donošenju ovog zakona. Posebno je zahvalio 95 zastupnika koji su 26.siječnja “pokazali odgovornost i prepoznali trenutak nacionalnog zajedništva u zaštiti hrvatskog jezika”.

#related-news_1

Govorio je i obilasku Zagreba ranije ovog tjedna te spomenuo “sjajnu, cjelovitu obnovu” nekih važnih zgrada, posebice zgradu jedne zagrebačke gimnazije. Spomenuo je i gradilište u KBC SM, druge najveće bolnice u Hrvatskoj, rekavši kako se obnavlja 33 tisuće kvadrata prostora ove bolnice. “Unatoč ovim velikim građevinskim radovima, zahvaljujući naporima ravnatelja i njegovih suradnika i ministra Beroša, radi se nesmetano. Liječnici i sestre i osoblje funkcioniraju na najbolji načn. Kad ovaj projekt bude gotov, to će biti u narednih godinu i pol, imat ćemo staru, ali sasvim novu bolnicu.”

Premijer je rekao kako se u Zagrebu u obnovu bolnica naon potresa ulaže oko 700 milijuna eura i da ćemo narednih nekoliko godina imati tri potpuno nove bolnice u gradu Zagrebu. “Ovo je zaista ogroman, povijesni proces ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu”, rekao je dodajući da se ne zanemaruje ni ostale gradove.

Plenković je poručio i kako Vlada želi pomoći Hrvatima u Srbiji da očuvaju svoj jezik i identitet te da želi nastaviti tim putem. “Jednako tako pružamo podršku i svim manjinama koje žive u RH. To radimo s čvrstim uvjerenjem da je to dobro za naše društvo. Briga za Hrvate izvan Hrvatske jedan je od najvažnijih zadataka Vlade”, zaključio je.

Dotaknuo se i novog kruga izdavanja trezorskih zapisa. “Želimo aktivno uključiti i građane i to putem novih tehnologija. Idemo s novom aplikacijom. Ova aktivnost je bitna, to je antiinflatorna mjera. Idemo na dva roka dospijeća. Jedan tromjesečni, drugi jednogodišnji, pod povoljnim prinosima”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

Vlada danas na sjednici usvaja strategiju demografske revitalizacije. “Upotpunjujemo ključne obrise naših razvojnih kapaciteta u ovom desetljeću”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!