Plenković: Stvoreni su preduvjeti za sveobuhvatnu reformu zdravstva

Vijesti 22. ožu 202312:21 8 komentara
N1, Ilustracija

U Zagrebu je održana sjednica Vlade. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Plenković je podsjetio da su prošli tjedan usvojeni važni zakoni, s osobitim osvrtom na zabranu rada nedjeljom. Kaže kako se vodilo računa o obiteljskom životu, ali i o tome da je Hrvatska turistička zemlja. “Bit će to jako dobro i zaživjeti u praksi”, kaže dodajući da čak 70 posto građana podupire rješenje sa 16 radnih nedjelja.

“Stvoreni su preduvjeti za sveobuhvatnu reformu zdravstva”, kaže premijer. Dodaje i da je cilj postići veću kvalitetu i održivost zdravstvenog sustava za dobrobit pacijenata. I ministar će nastaviti komunicirati sa svima u sustavu, kao što se činilo i dosad, govori premijer.

Podsjetio je i na obljetnicu zagrebačkog potresa i dugotrajan i složen proces obnove. “Donijeli smo novi zakon o obnovi, ubrzali procedure. Ukupna vrijednost radova u Zagrebu je 2,3 mlrd eura. Jučer smo imali press-konferenciju potpredsjednika Bačića. Ubrzavaju se aktivnosti apsorpcije sredstava iz Fonda solidarnosti”, kaže Plenković. Dodaje i da će sva planirana sredstva biti potrošena do kraja lipnja ove godine. Pozvao je ministra da se dodatno angažiraju i oko obnove Banije.

Govorio je i o posjetu Dragana Čovića s kojim je, kaže, razgovarao o odnosima Hrvatske i BiH. U lipnju bi trebali održati zajedničku sjednicu.

Od četvrtka smo i službeno u programu Global Entry, bezviznom režimu sa SAD-om. “Ovo je za naše državljane korak više”, kaže Plenković naglašavajući da je RH jedna od samo četiri europske zemlje u ovom programu.

Hrvatska ove nedjelje zaokružuje članstvo u Schengenu. I režim u zračnim lukama ulazi u sustav u koji je RH ušla 1. siječnja. “Svi letovi u Hrvatsku iz zemalja Schengena i obratno tretiraju kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola kad je riječ o dokumentima, što je izrazito korisno i dobro”, govori Plenković dodajući da je to osobito dobro u kontekstu turističke sezone te da očekuje jako dobru sezonu.

Premijer kaže i kako je “rast plaća pratio rast cijena”. “Mi smo na ovaj način u poziciji da su te razlike u odnosu na rast plaća i inflaciju zaista minimalne, 0,9 posto”, kaže.

Najavio je i da zakon o osobnoj asistenciji ide u dva čitanja u Sabor i da će biti donesen do 1. srpnja, kao što je, kaže, Vlada ranije i najavila. O 1. siječnja 2024. ide i zakon o inkluzivnom dodatku, kaže. Također, Vlada ima ideju i da poveća naknade roditeljima njegovateljima. “Ova godina je posvećena temi socijale”, kaže.

U obrazovnu infrastrukturu će se u narednim godinama uložiti 2 mlrd eura. “Izdvajanja za znanost i obrazovanje su rekordna”, govori Plenković. Kaže i kako je njegova Vlada povećala taj proračun za više nego dvostruko.

Sutra je sjednica Europskog vijeća i na njoj će se raspravljati o Ukrajini, migracijama i ekonomskom upravljanju, najavljuje premijer koji očekuje dobar i kvalitetan sastanak.

Podsjetio je da je Turskoj donirano 5 milijuna eura za obnovu nakon razornog potresa i još dodatnih 400 tisuća Siriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.