Plenković o protjerivanju diplomata: Reagirali smo jedino primjereno

Vijesti 23. stu 202312:20 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Na dnevnom redu sjednice Vlade je prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o doplatku za djecu kojima će se, prema najavama iz Vlade, omogućiti veća izdvajanja za osobe s invaliditetom, kao i za roditeljske potpore. Vlada će donijeti i dva programa potpore uslijed izbijanja afričke svinjske kuge - Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Sve pratimo na našem portalu i u programu N1 televizije.

Plenković je podsjetio na prijedlog “uključivog, razvojnog, socijalno osjetljivog” prijedloga proračuna. U njemu je, kaže, predviđen fiskalni prostor za pomoć građanima i gospodarstvu u kriznim vremenima. Smanjuje se udio javnog duga u BDP-u. “Očekujemo daljnje usporavanje inflatornih pritisaka”, kaže premijer dodajući da tome pomaže i veliko povjerenje koje su građani pokazali u državne financije. To povjerenje je dobar signal za naša financijska tržišta, kaže premijer.

“Imali smo veliki radni sastanak o streteškom programu EU-a”, kaže Plenković i nabraja europske čelnike koji su došli u Zagreb zbog toga, a podsjetio je i na prvi dolazak talijanske premijerke u više od 20 godina.

Preuzet je i treći borbei Rafale, prvi jednosjed. Do kraja travnja trebalo bi ih stići šest, govori.

Plenković je zadovoljan i prijedlogom zakona o hrvatskom jeziku.

Dotaknuo se i protjerivanja hrvatskog diplomata iz Beograda. “Bez pojašnjenja bilo kakvih detalja, mi smo reagirali odmah po načelu reciprociteta i obavijestili Veleposlanstvo Srbije da jednog diplomata proglašavamo nepoželjnim. Reagirali smo jedino primjereno kako se u takvim situacijama može. Ovakvi potezi ne pridonose uspostavi povjerenja između dvije države”, kaže premijer.

Plenković kaže i kako su velika sredstva uložena u učenike i izdvaja uvođenje besplatnih obroka. Širi se i broj djece koja će imati pravo na doplatak, a proračunska sredstva za tu namjenu su povećana za 90 milijuna eura.

Otvoreni su i radovi na novom plinovodu Zlobin – Bosiljevo, rekao je premijer na Vladi.

Na Vladi je paket zakona za reguliranje rada agencija za napaltu potraživanja koji je, prema Plenkoviću, važan i cilj mu je zaštita dužnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare