Premijer: Treba nastaviti sa smanjenjem inflacije, moramo učiniti dodatne napore

Vijesti 31. kol 202312:49 > 13:14 4 komentara
N1 / Anka Bilić Keserović, Ilustracija

Premijer Andrej Plenković komentirao je na početku sjednice Vlade aktualne teme.

Najprije je usvojen dnevni red, a Plenković je zatim rekao kako je ranije danas otvoren veliki kongresni centar na HVU-u u Zagrebu koji će radu sveučilišta i vojnog učilišta dati jednu novu dimenziju. MORH je na realizaciji ovog projekta radio posljednje dvije i pol godine. To je investicija od oko 100 milijuna eura, kaže Plenković.

Također, danas su potpisani ugovori za tri velika infrastrukturna prometna projekta, kaže premijer. Sve skupa vrijedni su 76,5 mln eura. Radi se o dovršetku koridora 5c u Hrvatskoj, integraciji Baranje u mrežu autocesta koji bi trebao biti gotov za godinu i pol dana. Tu su i radovi na zračnoj luci Zadar koja je jedina zračna luka koja se financira iz NPOO-a. Premijer je najavio novi terminal za putnički promet u Splitu.

Premijer je govorio i o gospodarskom rastu i rastu BDP-a. BDP raste, kaže, već 10. kvartal zaredom i on to vidi kao potvrdu da su mjere koje je Vlada donosila protekle tri i pol godine bile sveobuhvatne, dobre i pravovremene.

Govoreći o rastu cijena, Plenković kaže kako nije prihvatljivo da se cijene dižu bez “odgovarajućih inputa”. “Trebamo nastaviti s naporima za smanjenje inflacije na prihvatljivu razinu. Vidjeli smo da je inflacija na razini eurozone 5,3 posto i moramo učiniti dodatne napore da se taj postotak smanjuje”, kaže.

Sve će se učiniti i da se rasvijetli sudbina 1806 nestalih osoba koje još uvijek nisu pronađene, rekao je premijer.

Prisjetio se i jučerašnje obljetnice tragedije na Kornatima. Izrazio je poštovanje za vatrogasce.

Također, komentirao je presudu ESLJP-a u predmetu Slaven Kovačević. “Primili smo na znanje ovu presudu, ali ponavljam da ćemo se zauzimati za jednakopravnost svih koji žive u BiH. Protiv smo politike i prakse nametanja predstavnika hrvatskom narodu. To se ponovno događa i ne stvara povoljno ozračje i povjerenje među narodima u BiH.”

Premijer je prije početka školske godine poželio poticajno okružje svim učenicima, nastavnicima i roditeljima, a ponovio je i kako je u mandatu svoje vlade stvorio tri pretpostavke koje pomažu: besplatan prijevoz, obrok i udžbenike. “Nema više gladne djece u hrvatskim školama. TO je 308 tisuća učenika, 80 milijuna eura godišnje, besplatni udžbenici 20 milijuna eura godišnje i besplatan prijevoz 69 milijuna eura godišnje”, kaže dodajući da će se danas na Vladi donijeti odluka o dodatnom ulaganju od milijardu eura u obrazovnu infrastrukturu.

Spomenuo je i organizaciju hitne helikopterske medicinske službe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare