Andrej Plenković: Prelazimo na punu regulaciju rada nedjeljom

Vijesti 04. sij 202408:43 > 09:28 4 komentara
Marko Prpic / Pixsell

Danas je u Zagrebu održana sjednica Vlade.

Na dnevnom redu je, među ostalim, Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH, te Prijedlog o pokretanju pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju Vladinog pregovaračkoga odbora.

Na Vladi je i Prijedlog Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2024. – 2026., odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te dopuna Odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja.

U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković govorio je o jačanju međunarodnog položaja Hrvatske. “S obzirom na to da smo na početku godine, osvrnut ću se na nekoliko novih zakona koji su stupili na snagu – devet zakona u paketu poreznih izmjena, temeljem kojeg će svima rasti plaće”, rekao je. “Povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto, ovo je ozbiljno povećanje. Stupa na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku koji objedinjuje i povećava naknade. Povećava se i nacionalna naknada za starije i bit će 150 eura. Ulazimo u fazu kad Zakon o trgovini dolazi u punu primjenu, reguliranje rada nedjeljom, prelazimo na režim na samo 16 radnih nedjelja u cijeloj godini”, dodao je.

“Za održivost mirovinskog sustava promijenili smo četiri zakona. Povećavaju se invalidnine za hrvatske vojne invalide”, rekao je Plenković.

Istaknuo je povećane iznose za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu. “Stupio je na snagu i Zakon o upravljanju nekretninama da bi se bolje upravljalo državnom imovinom. Stvoren je novi zakonski okvir za plaće u državnoj i javnoj službi, riječ je o povijesnoj reformi”, rekao je i dodao da će se nastaviti stvarati preduvjeti za rast plaća i mirovina.

“Što se tiče ostalih tema, osudio bih intenzivne zračne napade na Ukrajinu i kršenje humanitarnog prava od strane Rusije. Napadi na civilnu infrastrukturu osnažuju našu potporu Ukrajini. Na obljetnicu potresa posjetili smo Petrinju, bili smo u Glini i Sisku”, istaknuo je Plenković te govorio o napretku obnove.

Govoreći o turizmu istaknuo je da je ove godine u Hrvatskoj ostvareno više od 20,6 milijuna dolazaka, 108 milijuna noćenja i odnosu na prošlu godinu radi se o rastu. Prihodi su također porasli u odnosu na prošlu godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare