Skočila cijena piletine: Provjerili smo razloge, ali i kako uštedjeti

Vijesti 28. sij 202307:59 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Rast cijena nesrazmjerno je pogodio najsiromašnije, upozoravaju sindikati, i za njih je efekt inflacije drastično veći od službenih 13 posto. U kategoriji mesa najdramatičniji rast bilježi nekad najpristupačnija piletina. Provjerili smo razloge, ali i kako možete uštedjeti do 20 posto pri kupnji piletine.

Za kilogram pilećeg mesa, treba posegnuti u džep dublje nego ikad. Prošle su godine cijene piletine rasle i do 50 posto, u jednom trenutku kilogram pilećeg filea dosegao je i 12 eura.

“Ja kupujem inače prsa s kožom, ali vidim da su i preko 20 posto poskupila.”

“Puno, puno, puno, za duplo. Sad sam platila 7, 30 eura, prije sam 3 kupila za te novce.”

“Pileća krila su nekad bila ono zadnje jelo, kako bi se reklo jeftino, a danas, snizili su malo, bili su skoro 30 kuna.”

Zvjezdana Blažić, konzultantica u prehrambeno-poljoprivrednom sektoru, objašnjava:

“Mi u 3. tjednu siječnja imamo rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine između 10, a pojedinih vrsta i 50 posto. Ali kad gledamo trend zadnjih tjedana, cijene su počele ipak malo padati. Dok za ostale grupe mesa se ne očekuje daljnji rast potrošnje, za piletinu su predviđanja da će ta stopa rasta biti i u sljedećem desetljeću.”

Na farmi 40 tisuća pilića starih šest godina usred zime raste na temperaturi od 32 stupnja. Uzgoj je sve skuplji.

Vlasnik Siniša Klancir otkriva: “Problem je u tome što su poskupjeli energenti, plin koji je otišao 100 posto gore, električna energija, voda, u nekim postocima to je 20 posto poksupjelo proizvodnju.”

Dražen Ćurila iz Hrvatske poljoprivredne komore upozorava: “Potpore sektoru peradarstva nisu toliko izdašne bile kao nekim drugim sektorima, a sektor peradarstva najviše ovisi o cijeni energenata, nemaju ni vlastite zemlje kao drugi stočari pa najviše ovise i o promjenama cijene žitarica. Jednostavno, morala je i cijena konačnog proizvoda ići s višom cijenom.”

Kako proći jeftinije?

Ako želite izbjeći poskupljenja i proći jeftinije, jedno od rješenja je kupiti cijelo pile:

Platili smo ga šest eura i 25 centi. Nakon što ga je prodavačica obradila i izvagala, usporedili smo njegovu cijenu s cijenom pojedinih pozicija da smo ih kupovali odvojeno.

Ukupna cijena za istu masu pojedinih pozicija iznosila je sedam eura i 48 centi. Cijena iste količine pilećeg mesa, kupljena pojedinačno, bila je veća za čak 20 posto.

Prodavačica Nataša potvrđuje: “Cijeli picek kila je 25 kuna, prsa su po 45, mi im to rastrančiramo i onda dobiju povoljnije i batak i zabatak, prsa i krila jeftinije.”

Božica, također prodavačica, dodaje: “Od cijelih sad nema zarade, mi radimo bez zarade na cijelom piletu i zato su komadi sad skuplji.”

U ovom trenutku planiranje jelovnika za više dana unaprijed i kupovina cijelog pileta djeluje kao najbolja opcija za rasterećenje kućnih budžeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!