Škoro o sankcijama: Ruski interes je vrlo velik u Hrvatskoj

Vijesti 02. ožu 202221:11 > 21:303 komentara
Izvor: N1

Gost večerašnjeg Pressinga s Ilijom Jandrićem bio je nezavisni saborski zastupnik Miroslav Škoro.

Govoreći o svom političkom putu, kazao je da misli da nema razloga da izlazi iz politike.

“U politici nisam bio u poziciji da nešto odlučujem. Moje je da se ponudim. Mislim da ćemo mi morati sebe politički artikulirati. Pravi problem je jedan vrlo loš izborni zakon u Hrvatskoj. Bit ću opet prisiljen napraviti stranku”, rekao je Škoro.

Kao problem ujedinjavanja desnice vidi HDZ.

“Rodonačelnika hrvatske desnice još uvijek tvori HDZ. HDZ da stavi plastičnog zeu za kandidata će osvojiti najmanje 25 posto glasova na izborima. HDZ je taj na kojemu je loptica. Ne vjerujem da u Hrvatskoj može doći do prijevremenih izbora, mi ne šišamo travu demokracije dovoljno dugo”, govori.

N1

Rat u Ukrajini i saborska deklaracija

Kaže da je rat u Ukrajini stvar koja je po zdravom razumu neprihvatljiva.

VEZANE VIJESTI

“Jako je puno nesporazuma oko granica, ali mislim da bi u ovom vremenu bilo primjerenije razgovarati jezikom diplomacije. Mislim da je prošlo vrijeme stogodišnjih ratova. Ne sviđa mi se to, pogotovo zato što podsjeća na situacije iz nedavne prošlosti”, kazao je Škoro.

Komentirao je i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Mislim da je to čovjek koji je u ovom trenutku pomalo, iz nekog svog razloga, izgubio kompas i mislim da se koristi metodama koje u ovom trenutku uistinu plaše svijet i plaše ljude”, ističe.

Ljudi ginu, kaže Škoro, i to je nešto što je za mene neprihvatljivo.

“Mene najviše zabrinjava činjenica da mi kao da ne osluškujemo i ne znamo čitati znakove pored puta. 24. veljače se dogodila agresija, 12 dana ranije je Austrija složila svoj krizni stožer, tjedan dana prije je Austrija pozvala građane da se vrate iz Ukrajine. I prvi svjetski rat i drugi svjetski rat i ovaj rat, uvijek ima u pozdaini neke stvari koje se odigravaju. Ja smatram da jedna odgovorna zemlja poput naših susjeda Austrijanaca se treba tako ponašati”, rekao je Škoro dodavši da smo mi jedno vrijeme svi bili stručnjaci za covid-19, a sada smo svi stručnjaci za Ukrajinu.

Upitan je li ga strah nuklearnog napada, odgovara:

“Ja sam rođen 1962. Neću reći da me nije strah, ali nadam se i vjerujem da to neće otići tako daleko”.

O slanju oružja i novčane pomoći Ukrajini, kaže da tom narodu i državi treba na sve moguće načine pomoći da se obrani od agresije.

Govoreći o sankcijama Rusiji, kaže da Hrvatska tu mora pažljivo balansirati jer je ruski interes vrlo velik u Hrvatskoj.

“Ako se EU i NATO odlučio uvesti sankcije prema Rusiji, onda mi ili jesmo ili nismo. U Hrvatskoj je ruski kapital vrlo značajan, nije tu samo Sberbanka. Ako smo dio EU i NATO-a, ako se oni odluče na ukidanje SWIFTA, onda se ni mi ne možemo praviti grbavi. Nema soliranja”, kazao je Škoro.

Cijeli razgovor pogledajte u videu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar