Slučaj Hrvata u Zambiji digao na noge i Europski parlament: Moramo zaštiti djecu

Vijesti 19. sij 202317:22 0 komentara
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Europarlamentarci će na idućoj plenarnoj sjednici u veljači raspravljati o međudržavnim posvojenjima, a rezoluciju o tom pitanju inicirao je zastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić.

Prema privremenom rasporedu Europska komisija će 15. veljače na plenarnoj sjednici u Strasbougu iznijeti svoj stav o međudržavnim posvojenjima u sklopu rasprave pod nazivom “Prekogranična posvajanja – potreba za većom transparentnošću i međunarodnom suradnjom“.

“Inicirao sam rezoluciju o međudržavnom posvojenju i u jako kratkom vremenu dobio sam veliku podršku klubova zastupnika zato što je i iz ovog posljednjeg hrvatskog primjera jasno da se nešto pod hitno mora učiniti kako bismo zaštitili djecu, a potom i posvojitelje, od trgovaca ljudima“, kazao je Ilčić Hini.

Prekogranična posvajanja dospjela su u fokus hrvatske javnosti nakon što su početkom prosinca zambijske vlasti uhitile četiri hrvatska para zbog sumnje na trgovinu djecom. U Zambiji ih čeka suđenje, a prijeti im kazna do 20 godina zatvora.

“Posvojenje je plemenit čin, no postoje i lanci organiziranog kriminala – a tu mislim na lance prostitucije, pedofilije, trgovine organima – koji maksimalno iskorištavaju djecu iz nerazvijenih i siromašnih država, a to im polazi za rukom zato što postoje rupe u našim zakonima i sustavima koje oni vješto koriste“, dodaje Ilčić, član kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Hrvatski su parovi u Zambiji preuzeli djecu četvero djece iz Demokratske Republike Kongo, kojima su hrvatske institucije dale državljanstvo, a zambijske vlasti kažu da su kongoanski papiri o posvajanju krivotvoreni. Demokratska Republika Kongo nije potpisnik Haške konvencije o zaštiti djece, a neke zemlje, poput SAD-a i Francuske, zabranile su posvajanje djece iz te afričke države.

“Ovom rezolucijom pozivamo države članice Europske unije da privremeno ili trajno obustave posvojenja iz DR Konga i država sa sličnim problemima dok se ne uspostave učinkoviti mehanizmi koji bi štitili prvenstveno djecu, ali i posvojitelje, i tražimo države da bolje nadziru rad agencija za posvojenje koje se često vode samo profitom, a ne dobrobiti djeteta“, istaknuo je Ilčić.

O tom se pitanju očitovao i zastupnik HDZ-a/EPP-a Karlo Ressler u jednominutnom govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ponedjeljak.

“Civilizacijska snaga jednog društva uvelike se mjeri i u tome kako se odnosi prema najranjivijima – prema djeci, onoj rođenoj i nerođenoj, vlastitoj i tuđoj. Zato trgovanje djecom i različite povezane prakse te instrumentalizacija djece radi ideoloških hirova moraju biti zaustavljeni“, kazao je Ressler.

“Posvojenje je plemenito djelo, ali se sve sumnje na prodavanje djece pod krinkom ilegalnih međunarodnih posvojenja moraju razjasniti i ako se utvrdi krivnja najoštrije kazniti“, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!