Slučaj preminule rodilje: “Puno žena prijavljuje da ih ne obilaze nakon poroda”

Vijesti 10. stu 202208:45 0 komentara
visionart.av/Pixabay/Ilustracija

Državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, Ines Balint iz KoHOM-a, Magdalena Šobar iz inicijative mladih liječnika te predsjednica udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić Zanetti u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili su o zdravstvenoj reformi.

Između ostalog, dotaknuli su se i smrti 22-godišnje rodilje u zadarskoj Općoj bolnici.

Dulibić je izrazio sućut obitelji te poručio da će sustav reagirati ako je bilo kakve pogreške. Ines Balint je također rekla da će Hrvatska liječnička komora reagirati kad bude imala sve relevantne podatke, javlja HRT.

VEZANA VIJEST

“Hrvatska liječnička komora može provesti stručni nadzor, ako to bude potrebno i temeljem pregledane dokumentacije koji će dati ovlašteni slučaj iz djelatnosti ginekologije, donesti pravorijek i vidjeti nakon prosudbe stručnjaka je li se radi o kakvom propustu ili greški koja će se dokazivati sudskim putem”, rekla je.

Jasna Karačić Zanetti je istaknula kako je potresena bila čim je saznala za taj događaj.

“Velik broj prijava dolazi na odjele ginekologije gdje rodilje izražavaju svoju zabrinutost jer ih nitko ne obilazi nakon što rode. Tu se budi sumnja u meni je li bilo dovoljno kontrole za vrijeme poroda i kad je rodila te da se komplikacija mogla izbjeći da se na vrijeme uočila. Mnoge komplikacije su se u dosadašnjoj praksi mogle izbjeći da se na vrijeme vidjelo ida je bila pod nadzorom. U ovoj reformi nedostaje komunikacija osoblja prema pacijentima i njihovima obiteljima, pogotovo u situacijama sa smrtnim ishodima”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!