Snažna oluja pokazala svu svoju snagu na Jadranu: “Ovako nešto još nisam vidjela”

Vijesti 03. stu 202319:41 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Jako i olujno jugo već je jutros pokazalo svoju snagu u Split. More je prešlo i preko Splitske rive, a pod morem je jutros bila i čitava riva u Kaštel Kambelovcu. U Fužinama je pala i tuča, a zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom DHMZ je izdao narančasto upozorenje za riječko, kninsko, splitsko i dubrovačko područje.

“Radi se o jako dubokoj cikloni čije se središte nalazi baš negdje sada kod Britanije, jako izražen sustav i on se širi kroz cijelu Europu. Već je treći tjedan juga, dugoročni prognostički izračuni govore da će se jugo rasprostreti i idući tjedan”, rekla je Danijela Vlašić, meteorologinja DHMZ-a.

Snažni valovi udarali su i u dubrovačke zidine. Lapadska je riva bila pod vodom, a zbog velike količine padalina voda se u potocima slijevala niz dubrovačke ulice. Pod vodom je bio i Stradun. Nevrijeme je pokazalo svoju snagu i u Zadru gdje je more došlo čak i do dvorišta kuća.

“U mojih deset godina radnog iskustva, moram naglasiti da nisam provjerila materijale, ali koliko me sjećanje služi da ovako jaka epizoda juga nije do sada bila”, izjavila je Vlašić.

A nije se samo podignula razina mora – rastu i vodostaji rijeka. Obilne oborine u susjednim državama uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save – većih problema za sada nema.

“Sve službe su na terenu. Vodočuvari redovito obilaze cijelo područje. Također, spremni smo i za mjeru provođenja aktivne obrane od poplava”, istaknula je Lidija Pernar, voditeljica ispostave Gospić u Hrvatskim vodama.

Olujno će jugo puhati i sutra, a upozorenja su na visokom stupnju za cijeli Jadran.

“Situacija se danas tijekom dana smiruje zato što sutra ponovno jača jugo. Noćas je puhalo vrlo jako, mjestimice i olujno jugo. Čak su naše plutaše koje su u testnoj fazi pokazale da je bio jedan val od osam metara. Dakle to su zaista visoki valovi”, upozorila je Vlašić.

Jugo, koji će, čini se, i sutra stvarati probleme na moru i uz obalu…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!