“Split vrije! Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo”

Vijesti 04. lip 202318:38 0 komentara

Splitska Dioklecijanova palača krcata je turistima prvog vikenda u lipnju pa se može reći da je u gradu na Marjanu glavna trustička sezona već počela i da je lipanj - novi srpanj.

Prvi vikend u lipnju u Splitu je označio početak glavne turističke sezone pa je na Peristilu i drugdje u gradu kao u srpnju. Organizatori brodskih tura ne pamte ovakav start – party brodovi već su puni, a izleti se prodaju kao od šale.

“Neki brodovi su već počeli raditi od 1.3, što se dosad nikad nije dogodilo. Više definitivno nismo tranzitna zona, samo što možda postajemo više party destinacija nego što imamo ove kvalitetnije goste koji nas zanimaju, ali dobro i ovi troše isto”, kaže Anita Elezović, bookerica.

Punom parom rade i hoteli. Već sada teško je naći sobu bez prethodne rezervacije što se nekad događalo debelo u srpnju.

“Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo”, kaže Nevena Čikeš, direktorica hotela. Dodaje i da je bilo i dizanja cijena, samim time i prihoda, no naglašava kako je grad pun.

Turisti ipak troše, iako su lipanj izabrali zbog nižih cijena i manjih gužvi. Ovo prvo je kako gdje, ali drugo ih ipak nije zaobišlo, jer lipanj je novi srpanj.

Turisti kažu da  dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi. Održivi turizam zvoni im u ušima posljednjih godina, ali pitaju se kako će onda u suživotu s turistima izdržati četiri mjeseca – sve do početka listopada.

Marija iz Splita kaže da joj ne smetaju, dapače, odgovaraju joj turisti. Kaže da Split vrije, a veći broj turista primjetio je i njen sugrađanin Davor koji dodaje da je, s obzirom na ovako velik broj turista, velika ekspanzija u pitanju.

Domaći se jedino žale na cijene, jer u sezoni im nije za izlaziti u grad. A što kažu turisti – trebamo li se bojati da će ih preoteti jeftinije konkurentske zemlje?

Britanci kažu da je jeftinije “nego doma, ali nije jeftinije od zemalja u okolici”, međutim ističu “kako je lijepo i vrijedno novca”.

Lipanj je tako postao novi srpanj – a glavna turistička sezona u Splitu je i prva u kojoj se pospanim i nepristojim turistima u centru grada od jučer pišu novčane kazne. Njih 13 od po 300 eura izdano je za pijenje alkohola ondje gdje se to ne smije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.