Sramotna rasprava o transrodnosti: “Propali političari se žele vratiti na scenu”

Vijesti 09. velj 202312:43 2 komentara
N1

U četvrtak se održava tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport. Tema sjednice je, kako je navedeno u najavi na stranicama Sabora, porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Hrvatskoj te mogući uzroci i kliničke posljedice.

“Već u samoj najavi barata se lažnim i izmišljenim brojkama i nepostojećim dijagnozama. Očito se nismo našli da bi iz stručnog aspekta razgovarali o temi transrodnosti kod djece i mladih nego kako bi neuspješni i propali političari, homofobnih, transfobnih i šovinističkih stavova koji su ih i gurnuli na političku marginu, pokušali preko ove teme vratiti se u politički mainstream”, kazala je Ivana Kekin (NL) na samom početku te zatražila stanku.

“Vaša rodna ideologija se osniva na pedofilu Kinseyju, to je sramota što promovirate u Hrvatskoj”, kazao joj je Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti).

Oglasio se i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović koji je odmah dobio dvije opomene. “Ne znam, pošto je po njima rod fluidan, po lijevoj progresivnoj oporbi, neka se samo prvo izjasni je li gospođa ili gospodin Kekin da znamo razgovaramo li s gospodinom ili gospođom”.

Iz Kluba SDP-a su također poručili da neće sudjelovati u ovome, nakon čega je oporba napustila dvoranu.

Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) kazao je da se radi o zaštiti djece. “Ja kao roditelj četvero djece reći ću da djeca koja možda prolaze kroz fazu zbunjenosti, nisu im potrebne suvišne operacije u kojima im se odstranjuju zdravi organi ni sulude hormonske terapije i slično, nego razumijevanje, strpljenje i ljubav. Nećemo šutjeti o ovome, ja bih ovo opisao kao pojavu rodnog ludila u Hrvatskoj.”

Bartulica je za svoje izlaganje također dobio opomenu. Litre je dodao da mnogi iskorištavaju ovu temu kako bi “nametali neprirodne ideologije”.

Oporba je nakon napuštanja sjednice dala zajedničku izjavu.

“Djeca danas ne moraju prolaziti ispod duge da promijene spol, posotje jasne smjernice WHO-a i duruga, smjernice Hrvatske koje smo mi stručnjaci napisali još 2015. i držimo ih se kao pijan plota”, kazala je psihologinja Nataša Jokić Begić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.