Srbija pokušava blokirati izručenje Jovana Cvetnića Hrvatskoj

Vijesti 11. lis 202216:07 1 komentar
Shutterstock / ilustracija

I Srbija je Grčkoj uputila zahtjev za izručenje Jovana Cvetnića, optuženog za ratne zločine u Domovinskom ratu, piše u utorak grčka novinska agencija ANA-MPA, dodajući kako se time vjerojatno želi blokirati njegovo izručenje Hrvatskoj.

Cvetnić (59) uhićen je u lipnju na grčkoj granici na temelju tjeralice koju je Hrvatska za njim raspisala zbog zločina u Voćinu i Humu 1991. godine.

Srbija je zatražila njegovo izručenje, piše grčka agencija, nakon što je sud u Solunu odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj, a potom to potvrdio i Vrhovni sud kojem se Cvetnić žalio.

VEZANA VIJEST

Izvori upućeni u slučaj procjenjuju da je cilj srbijanskog zahtjeva “blokirati” njegovo izručenje Hrvatskoj, kako bi njegova sudbina bila u “rukama” grčkog ministra pravosuđa koji u slučaju više zahtjeva bira državu kojoj će prvo biti izručen.

Cvetnić je u pratnji dvojice predstavnika srbijanskog konzulata u Solunu odveden na tamošnji sud kako bi se aktivirao srbijanski zahtjev. Navodno je izjavio da pristaje da ga se izruči domovini, a uskoro će biti pozvan pred nadležnog predsjednika žalbenog vijeća koji će ispitati je li taj zahtjev opravdan.

Ako se utvrdi da su ispunjene sve zakonske procedure i odobri zahtjev, potez je na ministarstvu pravosuđa.

Umjesto odmora u zatvor

Jovan Cvetnić uhićen je prošlog lipnja na grčkoj granici dok je sa suprugom i maloljetnom kćeri putovao na odmor u Pieriu na temelju tjeralice koju je Hrvatska za njim raspisala zbog ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Voćinu i Humu, i to zbog “ratnih zločina nad civilima” te “razaranja kulturnih i povijesnih spomenika”.

Prema dokumentima tužitelja, Cvetnića se tereti da je u određenim vremenskim intervalima od kolovoza do prosinca 1991. godine s pomagačima “palio, minirao te uništavao ili oštetio” objekte, spomenike i kuće u današnjim hrvatskim naseljima Voćinu i Humu, “ubivši više od 30 civila”.

Čini se da je među ubijenim civilima bilo izoliranih slučajeva osoba srbijanskog podrijetla.

“Nisam ratni zločinac”

Cvetnić je rekao da nije ratni zločinac i odbacio je sve optužbe u srpnju prošle godine na saslušanju pred Žalbenim vijećem Soluna. Držeći u rukama fotografiju svoje kćeri, rekao je da živi i radi kao vozač kamiona u malom mjestu u Vojvodini. “Izbačen sam iz sela u Hrvatskoj u kojem sam živio sa suprugom hrvatskog podrijetla”, rekao je.

Njegov odvjetnik je tada rekao da se muškarcu “neće pošteno suditi u Hrvatskoj” i da će “biti žrtvovan na oltaru političke podobnosti i revanšizma”.

Tužitelj je tu tezu o “nepoštenom suđenju” odbacio neutemeljenom i proizvoljnom, naglasivši da se radi o članici Europske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare