Srednjoškolci otkrili tko bi trebao preuzeti vlast

Vijesti 30. tra 202406:56 0 komentara

I dok se političari bore skupiti 76 ruku za sastav parlamentarne većine, zastupnike su u saborskim klupama na jedan dan zamijenili učenici, a možda i neki budući kolege. Upravo su učenici iz čak 49 škola diljem Hrvatske na 11. simuliranoj Sjednici Sabora dobili uvid iz prve ruke kako izgleda rad zastupnika i pokazali da im politika itekako nije strana.

Političare u saborskim klupama – zamijenili su u ponedjeljak srednjoškolci. Više od 150 učenika dobrodošlicu je zaželio Predsjednik Hrvatskog Sabora i poručio da država mora imati kvalitetne upravljače, koji se znaju nositi s brojnim izazovima.

“Danas ćete sigurno uvidjeti i to da politika nije šou, zabava i teatar, kao što se vrlo često prikazuje, nego je politika primarno rad za opće dobro”, poručio im je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Kvizašima koji su pokazali najšire znanje o Hrvatskom Saboru, uručio je posebne nagrade i prepustio Sjednicu – novoj predsjednici.

Utvrđujem i objavljujem da na dnevnom redu današnje Sjednice učeničkog Sabora prijedlog Zakona o Sustavu civilne zaštite s konačnim prijedlogom Zakona.

“Ja sam ponosna da smo mi mladi od samog početka jako angažirani, mislim da je to bitno jer ipak na nama svijet ostaje i mislim da je jako bitno da smo pravilno educirani”, izjavila je maturantica iz Varaždina.

Unatoč interesu učenika za politikom, još je dug put do zadovoljavajuće razine političke pismenost među mladima u Hrvatskoj.

“Najveći problem je što kod nas u gimnazijama recimo politika i gospodarstvo, satnica je takva koja onemogućava veći angažman učenika, odnosno jedan sat tjedno vi jednostavno ne stignete dovoljno s njima raditi da bi taj angažman njihov i motivacija bila jača”, rekla je Ivana Žnidarić Kaić, profesorica I. gimnazije Varaždin.

Motivirani bi bili i više kada bi čuli prijedloge iz saborskih klupa o pitanjima koja ih najviše zanimaju.

“Definitivno o stambenoj situaciji u većim gradovima kao što su Zagreb, Osijek, Split…”

“Pa raditi na obnovi oštećenja od potresa koji su se dogodili u Zagrebu i okolici.”

“Više sam da se ide u korist mladima, a ne samo da se gleda na starije.”

“Čekaj, sad ga imam… Mislim da bi se političari trebali fokusirati na problem manjina. Bile to seksualne, rodne ili nacionalne manjine.”

Aktualna politička situacija i nedosljednost u političkim stavovima nakon izbora – ne čude ih. Poručuju političarima da ostanu dosljedni i gledaju viši interes – svojih građana.

“Na izborima koji su bili 17. travnja mislim da je Hrvatska odlučila i smatram da prema tome i u skladu s voljom hrvatskog naroda, a to smo vidjeli i po raspodjeli mandata, mislim da vlast treba preuzeti onaj koji ima najveći broj mandata.”

“Smatram da je Hrvatskoj najpotrebnije i da Hrvatskoj treba jedna stabilna Vlada. Puno je populizma, prevara i laži. Smatram da se mladi trebaju na vlastitu inicijativu se educirati i pogledati programe stranaka jer oni nisu tako nekonkretni kao što neki misle.”

“Mislim da oni to sami shvaćaju poprilično neozbiljno i mislim da bi i njima dobro došlo malo pripreme.”

Ovi mladi zastupnici su pokazali da, kada im se pruži prilika, aktivno sudjeluju u izgradnji svijeta koji ih okružuje. Onoga u kojemu se više čuje – njihov glas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!