Srpski odvjetnik najavio kaznene prijave protiv Domazeta, Miljavca i Maričića

Vijesti 22. kol 202209:05 1 komentar
pavao miljavac
N1

Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četiri pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za stradale na Petrovačkoj cesti u kolovozu 1995. godine, odvjetnik preživjelih Dušan Bratić najavljuje podizanje novih kaznenih prijava za taj događaj.

Prema riječima Bratića, Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijet će kaznene prijave s pisanim dokazima Hrvatske vojske protiv admirala Davora Domazeta Loše kao i brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva.

Kaznena prijava biti će podignuta i protiv generala Pavla Miljavca.

“Prva dvojica su bili suučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo djelo, a ovaj posljednji suučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin. Ako tužiteljstvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavit ćemo prijavu i dokaze tužiteljstvu druge dvije zemlje, članice EU, koje su također po principu Univerzalne jurisdikcije već osudila dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine”, rekao je za srbijanski dnevni listi Novosti Bratić.

Podsjećamo kako je prošlog tjedna u Beogradu potvrđena optužnica protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za “ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji “Oluja” 1995. godine”.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pilota HRZ-a i to Vladimir Mikac (67), Zdenko Radulj (69), Željko Jelenić (69) i Danijel Borović (64). Njih srbijansko tužiteljstvo tereti da su izvršili kazneno djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

Očekuje se kako bi to suđenje, u odsutnosti, moglo započeti već idućeg mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare