Stanje u pravosuđu: “Pitanje je može li ovako još tjedan dana, a kamoli duže”

Vijesti 11. srp 202312:37 0 komentara

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju u pravosuđu. Pravosudni službenici i namještenici štrajkaju već 37. dan i postoji velika mogućnost da to postane najdugotrajniji od svih štrajkova u povijesti Hrvatske.

O lošoj situaciji u hrvatskom sudstvu Ljubo Pavasović Visković je rekao:

“Do štrajka je pravosuđe izgledalo loše, mnogo je suradnika zadnjih godina otišlo, a nakon štrajka situacija je katastrofalna, i nevjerojatno je da to izvršna vlast ne razumije. Da se sad počinje popravljati situacija, trebalo bi bar šest mjeseci, ako ne i godinu dana da se stvari vrate na stanje kakvo je bilo prije dva mjeseca, a tad je bilo loše.”

Komentirao je moguću obustavu rada s hitnim predmetima.

“U ovoj zemlji ništa nije jasno definirano pa tako ni što su hitni predmeti. Prijetnja potpunom obustavom je jako ozbiljna i treba dobro razmisliti može li ovakvo stanje trajati i tjedan dana, a kamoli duže.”

“Neobjašnjiv stav Vlade”

Smatra da sadašnja Vlada ne može biti odgovorna za stanje u kojem se nalazi pravosuđe, ali je odgovorna što se ništa po tom pitanju nije pomaknulo:

“Neobjašnjiv je stav Vlade i bijeg od odgovornosti, ova Vlada nije odgovorna za stanje u pravosuđu, ali je odgovorna što nije pokušala popraviti stanje. Kod Plenkovića i Vlade postoji nepoštovanje prema pravosuđu. U civiliziranoj zemlji premijer ne bi tako razgovorao s predsjednikom Vrhovnog suda. Ne razumiju da u demokraciji ako nema kvalitetno uređenog pravosuđa, a službenici su jako važan dio, nije dobro. Činjenica je da se 25 godina s uvjetima rada ponižavamo, ljudi žive na socijalnom minimumu. Ne, oni nisu jednaki kao drugi službenici, posebna su kategorija bez koje pravosuđa nema. Službenika ni dosad nije bilo dovoljno.”

Smatra da neće doći do kolapsa sustava jer “u sustavu ipak rade odgovorni ljudi”. Osudio je retoriku Vlade oko pravosuđa:

“Božinović je prije 10-ak dana problem nezakonitog naoružanja Hrvata svalio na pravosuđe. Nakon toga je morao otići, nepojmljivo je prozivati pravosuđe jer provodi zakone koje je donio Sabor. Odnos prema pravosuđu je katastrofalan i to ćemo svi skupa platiti.”

Situaciju u HEP-u nije htio puno komentirati, ali je rekao: “Ako su u Vladi znali za disparitet cijena, u velikom su problemu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!