Stanovnici Banije u kontejnerima strahuju od zime: “Neka nas stave bilo gdje”

Vijesti 06. kol 202121:46 1 komentar
N1

Obnova na Baniji ide slabo ili nikako, a od potresa je prošlo više pola godine. Stanovnici, smješteni u kontejnere, već sada strahuju od kiše i hladnoće.

Reporterka Ivana Kopčić posjetila je Baniju i razgovarala s ljudima. Mirjana Klarić je uspjela spasiti tek nešto namještaja, komodu i pećnicu gdje trenutno kuha. S prijateljicom, Danicom Vilić je napravila i vrt o kojem brinu dok čekaju obnovu. To im je jedina želja jer ovih nekoliko kvadrata za njih nije adekvatan smještaj.

VEZANE VIJESTI

“Naredio je da se skine peć. Veli klima će grijati, što će mene grijati klima? Ja ako je upalim, nije dobro; ako je ugasim, vruće. Nek’ nas smjeste negdje. Bilo gdje, mi smo socijalni problem, samo država to ne vidi”, rekla je.

Danica, pak, prepričava, kako je ona, osim problema grijanja i hlađenja u kontejneru, dva mjeseca bila bez vode.

“Jedno dva mjeseca nisam imala vode, zbog nekog puknuća, to sam jako teško uspjela dobiti da mi se to… Čija je to caka”. Nadaju se obnovi ili smještaju u stanove, ali dosad su, tvrde, dobile samo – obećanja.

“Mi smo imali sastanak, obećali su 1. kolovoza da će se zgrada početi raditi, ne radi se ništa. E sad, samo nisu rekli koje godine. Sretnem ih ja pa pitam, gospodo, ajde budite tako dobri pa barem napišite na vrata koja godina”, govori Danica.

Nadovezala se gospođa Mirjana:

“Nemoguće da nema neki stan, stavite nas u Sisak u čitav stan. Zar je bitan Sisak, bilo gdje da nas stave, da.”

Mirjana i Danica nisu jedine. Stotine stanovnika Gline i okolice trenutno žive u kontejnerima. A zima je sve bliže.

Gradonačelnik Gline: “Proces je to koji neće biti brzo gotov”

Oglasio se i gradonačelnik Gline, Ivan Janković:

VEZANE VIJESTI

“Neki ljudi već sada spremaju drva za zimu i nose, to je u svakodnevnim aktivnostima, zima je pred vratima, po nekim pitanjima ćemo morati intervenirati, ali proces je to koji neće biti brzo gotov.”

Dodatne probleme stvaraju i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, ali i nedostatak građevinskih radnika.

“Mi imamo donaciju za jedan krov, crijep je stigao, sve je stiglo, ali od Splita do Zagreba tražili smo radnika, ne možemo ga naći. Radnik koji se javio može početi s radovima tek 2022. Vi razumijete da je do tada nemoguće čekati”, rekla je Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline.

Liste čekanja sve su duže, a građevinski materijal, zanimljivo, sve skuplji. Dogradonačelnica nam kaže kako sada, primjerice, za 2.800 kuna možete kupiti crijepa kojeg ste, istu količinu, donedavno mogli kupiti za 1.500.

A župan Celjak koji je, budući da se obilježava Dan Grada Gline, ovdje stigao, ispoštovao je svečani protokol. Ali stati pred novinare i odgovoriti na pitanja o obnovi – nije htio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare