Štern: Teoretski, moguća je nestašica plina

Vijesti 13. ruj 202211:23 1 komentar
N1

Stručnjak za energetiku, Davor Štern, gostovao je u N1 studiju uživo.

Komentirajući Vladin paket mjera pomoći, Štern je rekao da mu nije jasno zašto se napravila razlika u količini potrošnje struje, jer “nitko neće trošiti više nego što mu treba”.

Smatra i da je nepravedno kazniti ljude uz obalu u, primjerice, Dalmaciji zato što nemaju plin.

“Te mjere koliko god su dobre i izdašne, trebalo ih je preusmjeriti na velike sustave, dati više novca HEP-u, Ini ili velikim proizvođačima. Trebalo je te mjere rasporediti na velike uvoznike, a ne spustiti to na razinu trgovine i trgovce da tjerati ih da prodaju robu ispod cijene. Mislim da bi raspoređivanje velikog novca na velike sustave donijelo puno više rezultata nego taj novac razbiti na sitne dijelove i pritom stvoriti određenu nejednakost”, rekao je Štern.

VEZANE VIJESTI

Vlada inspekcijom može kontrolirati cijene, dodao je.

“Imamo Državni inspektorat koji dobro radi svoj posao. Umjesto da veliki broj inspektora hoda u trgovačke lance, kad bi se mjere spustile na velike proizvođače, trebalo bi puno manje inspekcije, a sigurno da treba ući u njihovo i pitati za zdravlje, jer snizio se PDV, a nije se smanjila proizvođačka cijena i da kažu zašto”, rekao je Štern.

Upitan kako riješiti problem Dalmacije, Štern je rekao da bi ova situacija trebala ponukati ne samo vlast, nego i lokalne zajednice da ozbiljnije krenu u realizaciju objekata obnovljive energije, jer je “Dalmacija bogomdana za to”.

“Kad bi tu bila energija jeftinija i dobavljivija od druge, mislim da bi se već za iduću godinu taj slučaj mogao izbjeći. Takve nas krize trebaju ponukati da počnemo drugačije razmišljati izvan kutije i počnemo stvari rješavati drugačije nego sad”, rekao je Štern.

I HEP tu treba odraditi svoj dio, smatra energetski stručnjak.

“HEP je veliki sustav i dosad je imao veliku akumulaciju, on je bio lijepa pokazna vježba da se iz njega može izvući novac. Međutim, to ide na štetu HEP-a, jer istovremeno s osvajanjem novih oblika energije, HEP mora prilagoditi svoj sustav struji na koju nije računao. Sigurno njima treba puno novca upravo za razvoj obnovljivih izvora energije. S druge strane, oni su tu bili vrlo spori. HEP je velika i troma struktura i promjene se u takvim velikim strukturama teško prihvaćaju. Mislim da bi razvoj obnovljivih izvora energije trebali prepustiti nekome drugom”, rekao je Štern.

Što se plina tiče, Štern je rekao da je pitanje što će se s njime napraviti, jer bi onaj plin koji se dobavlja u Hrvatskoj trebao biti jeftiniji.

“Treba vratiti cijene energenata u realnost, i pokušati izbjeći divljanje cijena na burzi”, rekao je Štern, dodavši da je teoretski moguća nestašica plina.

Na pitanje je li i dosad hrvatski plin išao hrvatskim potrošačima, Štern je rekao da to treba biti u dogovoru s MOL-om.

“U onom momentu kad je taj plin proizveden i za njega je plaćena koncesija, on više nije hrvatski plin. Kad bi Ina bila isključivo domaća tvrtka u vlasništvu države, bilo bi kao s HEP-om, mi bismo mogli vladati time i reći plin će koštati toliko i toliko pa će Vlada iz svojih sredstava nadoknaditi troškove”, rekao je Štern, dodavši da je njegov stav da se Ina i MOL trebaju sporazumno rastati, poput razvoda braka.

Upitan je li takav scenarij moguć, Štern je rekao da je sve moguće te da je stvar dogovora između strana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare