“Stiglo nam je 500 prijava objekata oštećenih potresom. Broj će rasti”

Vijesti 28. pro 202017:48 > 30. pro 2020 20:48 0 komentara
Branko Zlonoga
N1

Statičar Branko Zlonoga na terenu u Sisku proveo je cijeli dan na procjeni štete od potresa, kako je rekao, volonterski kao i njegovi kolege po struci.

“Došao sam jutros oko osam, pola devet. Prošao sam brzinski po centru grada koji je najugroženiji zbog broja starih objekata na jednom mjestu”, kazao je i generalno procijenio:

VEZANE VIJESTI

“Postoji nekoliko objekata koji su upitne stabilnosti, te jedan kojem je skroz ugrožena stabilnost. Međutim, generalno je centar prošao dobro.”

“Problem u svemu tome je što su, isto kao i u Zagrebu, oštećeni dimnjaci. To je najveća opasnost po građane i nešto što se pod hitno treba sanirati. Sam sustav pregleda pojedinačnih pobjekata, počet će sutra ili prekosutra”, kazao je.

Rekao je da je tijekom dana komunicirao s kolegama koji su procjenjivali štetu od potresa u Petrinji:
“Ono što se zna je da je Petrinja prošla puno gore.”

Za cjelokupnu procjenu svih objekata kazao je da on i kolege smatraju da bi se to moglo obaviti kroz dva ili tri tjedna rada. Rekao je da još nije uspostavljen sustav prijava, koji ionako, zbog toga što je riječ često o starijim građanima, nevičnima, modernim tehnologijama, sigurno neće biti isključivo online, nego i preko telefona:

“Bit će uspostavljen sutra, tada ćemo imati podrobniju sliku kakva je situacija.”

Pohvalio je stručnjake iz Zagreba koji su se odazvali u pomoć.

VEZANE VIJESTI

“Do sada je, prema posljednjim informacijama, prijavljeno oko 500 objekata na cijelom području pogođenim potresom. Taj broj raste, ali vjerujem koliko god narastao, da bi se to moglo odraditi u dva tjedna”, kazao je.

Reporterku je zanimalo u kolikoj mjeri se najnoviji potres može usporediti s onim u Zagrebu.

“Ako pričate o oslobođenoj energiji i intenzitetu, nemam točnu informaciju kakav je točno bio ovaj potres danas, ali mislim da je bio negdje oko petice… Možemo usporediti, recimo, to da je Petrinja bila ugrožena s obzirom na udaljenost od epicentra onoliko koliko je Zagreb bio s obzirom na svoju udaljenost (od epicentra)”, kazao je Zlonoga.

“Ponovo se pojavilo ono što se vidjelo u Zagrebu. Objekti koji su održavani, nisu pretrpjeli značajnija oštećenja, nego prvenstveno kozmetičke prirode. Objekti koji nisu održavani, pretrpjeli su značajnija oštećenja, prvenstveno dimnjaka”, konstatirao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!