Stipić: Nama je najvažnije da škole budu tople, a država mora pronaći rješenje

Vijesti 05. ruj 202211:40 1 komentar
N1

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić govorio je za N1 Studio uživo o početku nove školske godine i Vladinim mjerama pomoći.

Očekuju da će, kako kaže, i škole biti obuhvaćene paketom mjera te da se neće uvoditi online nastava. “Pokušao sam saznati odgovor od ministra i on je rekao da će se zauzeti da ne bude nastave na daljinu”, dodaje Stipić.

Nama je najvažnije, naglašava, da škole budu tople i da imamo odgovarajuće uvjete za rad, a država treba pronaći rješenja.

vezana vijest

Komentirao je uvođenje nacionalnih ispita na kraju osnovne škole od iduće godine. Smatra da tu ima dosta lutanja i da oni koji osmišljaju ove projekte nisu sigurni što bi s time.

Tvrdi da bi ti ispiti trebali imati dvostruku ulogu. Prvo da se detektiraju slaba mjesta u sustavu i da se to popravi, a drugo da bi to trebao biti institut koji bi zajamčio prohodnost prema višim oblicima školovanja.

“Ono što je dobro je da će se provjeriti sustav i možemo li to napraviti ozbiljno. Kao sindikat vidimo da su to dodatne obveze za nastavnike, a sve što je dodatni posao trebalo bi biti plaćeno”, poručuje.

“Nije važno samo koliko će biti povećanje nego i da bude  što prije”

Govorio je i o povećanju osnovica javnim službama te rekao kako traže da pregovori što prije krenu kako bi ta osnovica bila povećanja već za plaću za rujan. “Nije važno samo koliko će biti povećanje nego i da bude što prije”, ističe Stipić.

Dodaje da je povećanje za četiri posto u svibnju anulirala inflacija te se “cijena našeg rada smanjila, sada smo na razini prije štrajka 2019. godine”.

Osvrnuo se i na sve manji broj učenika u školama i rekao kako to rezultira time da se škole zatvaraju. Sada je oko 310 tisuća učenika u osnovnim školama, kaže i naglašava da su sve veći problem matične škole s malim brojem učenika, odnosno ispod 150.

“Stotinjak područnih škola prijeti zatvaranje, ove godine nisu upisale ni jednog učenika”, navodi predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare