Stipić: Vlada ima plan da posvadi i razjedini sindikate

Vijesti 27. tra 202314:09 0 komentara

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić gostovao je u N1 studiju uživo.

“Samo trebaš otići u dućan i vidjeti cijene. Pritom plaće ostaju zamrznute. Ne vidim ništa čudno u tome da su sve žešći pritisci radnika na one koji trebaju riješiti njihov problem, a to su sindikati. Ovakva situacija dala se naslutiti još u listopadu prošle godine kada je Vlada s dva posto povećanja osnovice željela riješiti prvih devet mjeseci ove godine“, kazao je Stipić o stanju radnika i sindikata u Hrvatskoj.

Dodaje i da je vrlo je opasno pitanja plaća rješavati parcijalno.

“Kada je vlada udovoljila jednima, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti drugi sindikati sa svojim zahtjevima“, objasnio je Stipić.

“Zanimljiva je bila reakcija Vlade. Izašli smo sa četiri zahtjeva. Odmah su rekli kako se pregovorati o osnovici ne može, dok se o ostala tri može razgovarati. Ta ostala tri su povećanje regresa, povećanje božićnice i ugovaranje novog materijalnog prava uskrsnice. Razlog je to što osnovica ujedinjuje, dok ova ostala tri zahtjeva pomalo razjedinjuju. Primjerice one koji jesu u sindikatu od onih koji nisu. Vlada želi sindikate posvađati i razjediniti, a mi moramo sve učiniti da oni u tome ne uspije“, otkrio je Stipić.

Dodao je i da je porast plaća u Hrvatskoj na osam posto, dok je u javnim službama taj porast na malo više od četiri posto. Vjeruje i da će se medicinske sestre pridružiti sindikalnim akcijama, bez obzira na to hoće li Vlada ubrzo udovoljiti njihovim uvjetima.

“Pitanje svih pitanje je može li se izdržati smanjenje cijene rada. Vlada bi trebala vrlo ozbiljno shvatiti situaciju i razmotriti naše prijedloge“, zaključio je Stipić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!