Stiže promjena vremena! Evo što nas čeka u novogodišnjoj noći i prvog dana nove godine

Vijesti 30. pro 202308:24 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL/ilustracija

Donosimo vremensku prognozu našeg Bojana Lipovšćaka.

Anticiklona i s njom povezana topla suha zračna masa stacioniraju nad Sredozemnim morem, a manja količina suhog zraka iznad srednje Europe kao greben visokog tlaka razdvaja dva velika ciklonalna vrtloga koji se nalaze nad Velikom Britanijom i nad istočnom Europom. Granica toplog i hladnog zraka je sjeverno od Alpa, a nad naše krajeve još danas pritječe topao zraka s jugozapada te je iznadprosječno toplo.

Sutra će manja količina hladnog nestabilnog zraka zaobići Alpe i kao oslabljena hladna fronta donjeti naoblačenje i kišu u naše krajeve. U višim slojevima atmosfere će zahladiti a snježna granica će se spustiti na 1500 m.

Danas se nastavlja promjenljivo iznadprosječno toplo vrijeme. Povećane naoblake sa slabom kišom bit će na Jadranu i uz Jadran te u Lici i Gorskom kotaru. Na Jadranu će puhati umjereno jugo i oštro. Više sunca uz promjenjivu, uglavnom visoku i srednju naoblaku prognoziramo u sjevernim i zapadnim krajevima unutrašnjosti. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 10, na Jadranu i uz Jadran oko 15C.

U nedjelju promjenljivo oblačno i vjetrovito. Jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 4C, a na Jadranu oko 10. U prvoj polovici dana na Jadranu i uz Jadran povećana naoblaka s povremenom kišom, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti i na Jadranu oko 14C. Navečer porast naoblake s jugozapada s kišom koja će se u novogodišnjoj noći proširiti na cijelu zemlju. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak u gorju na udare do olujne jačine. Na Jadranu poslijepodne i navečer jugo u jačanju.

U novogodišnjoj noći vjetrovito uz kišu koja će se sa zapada premještati prema istoku. Na Kvarneru i u Gorskom kotaru moguće su veće količine oborine. Temperatura zraka biti će od 5 do 8C u unutrašnjosti, a na Jadranu od 10 do 14C.

Prvi dan 24. godine ovog stoljeća koja je prestupna, a počinje ponedjeljkom donosi pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom i najvišim dnevnim temperaturama u unutrašnjosti oko 7, a na Jadranu oko 11C. Na sjevernom Jadranu, Istri, Kvarneru i Gorskom kotaru uz jugo i oštro moguće su veće količine oborina.

U nastavku tjedna zadržat će promjenljivo oblačno vrijeme s povremenom kišom. Obilne oborine očekujemo na Jadranu u Lici i Gorskom kotaru krajem tjedna. Kratkotrajan ugriz zime prema sada dostupnim prognostičkim podlogama vjerojatan je početkom idućeg tjedna kada bi se snježna granica spustila na 600m nadmorske visine te bi se ostvarili uvjeti za snježne oborine kako u planinama tako i u nizinskim krajevima unutrašnjosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!