Stižu automatizirane granične kontrole: Kako će izgledati i koliko će trajati?

Vijesti 05. kol 202311:33 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Kontrola putovnica ili osobnih iskaznica na aerodromima u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku trajat će 30 sekundi ili manje na eGateovima, sustavu automatizirane granične kontrole koji se mogu očekivati na jesen ili zimu sljedeće godine, piše u subotu Večernji list.

Na svakoj od navedenih zračnih luka postavit će se po šest eGateova, a to će koštati 3,3 milijuna eura bez PDV-a.

Za automatsku graničnu kontrolu (ABC – Automated Border Control) putnici moraju imati biometrijske putovnice ili osobne iskaznice, kakve se od 2021. izdaju i u Hrvatskoj. Čip u njima ključan je za prolaz eGateova koji funkcioniraju na vrlo jednostavan način; skenirate svoj dokument na ulazu u box, stanete mirno da vam kamera očita lice, vrata vam se otvore i vi ulazite u zemlju.

Postoji još i mogućnost očitavanja otiska prsta, da se on usporedi s podacima pohranjenima u biometrijskom dokumentu, ali na našim će se aerodromima taj korak identifikacije zasad preskočiti.

Prvi eGateovi počeli su se postavljati još početkom 2000-ih, a zemlje EU uglavnom su se na taj korak odlučivale kako su pristupale Schengenu.

Natječaj za eGateove u MUP-u tek planiraju raspisati, a uzmemo li u obzir njegovo trajanje, moguće žalbe i činjenicu da tvrtka koja će ih postavljati ima onda još godinu dana da to napravi, u našim ih zračnim lukama možemo očekivati negdje najesen ili zimu sljedeće godine.

Vrijeme potrebno za prolazak korisnika kroz eGate uređaj, isključujući iznimke (ručni pregled), smije biti do 30 sekundi (od trenutka skeniranja putovnice do otvaranja izlaznih vrata), objašnjavaju u MUP-u.

“Ručni pregled” situacija je kad nešto u eGateu pođe krivo. Točnije, ako automatizirani sustav odluči da putnika ne želi propustiti, a to se može dogoditi ako osoba nije gledala direktno u ekran koji mu skenira lice, ako nije uklonila, primjerice, naočale pa nije ista kao na fotografiji iz biometrijskog dokumenta, ako se dogodila greška na čipu putovnice ili osobne iskaznice, ako se dokument nije dobro prislonio prilikom skeniranja… ili ako službene osobe jednostavno moraju provjeriti sve dokumente putnika, primjerice, ako se za ulazak u zemlju mora imati viza, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!